Snöfallet i Gävle 1998 – århundradets värsta

  Christina-Delby-Vad Schutt

 

Publicerat i Gefle Dagblad, Lördag 19 december 1998

Från Åke Nyléns samlade Tidningsurklipp.

 

Snöfallet förra lördagen började rätt idylliskt. Visst kunde man börja hoppas på en vit jul? Redan natten till söndagen var snöstormen så svår att vägarna blev oframkomliga. De allra fles­ta av våra läsare blev utan söndagstidning.

 

Det skulle bli mycket värre.

 

Snöstormen bara tilltog och all normal verksam­het lamslogs.

 

 

På Gefle Dagblad började vi ringa in journalister och fotografer som bor i stan, det enda sättet att ta sig fram var ju att pulsa i snön.

 

Rapporter om snö i mängder, försenade tåg, lam­slagen trafik och tappra insatser av räddningstjäns­ten började strömma in till redaktionen. Fotografen Lasse Halvarsson och reportern Moniqa Swälas var först ute i verkligheten och kunde rapportera om hur Gävle med omnejd obarmhärtigt dränktes i snö.

 

Det var svårt att ta sig fram även till fots, snön var obegripligt djup och det var halt under.

 

Vår extrainkallade nattchef Göran Persson halka­de på en isfläck på väg till jobbet. Han slog sig så svårt i huvudet att han tappade minnet men tog sig ändå till tidningen. Hur det gick till vet han inte än i dag.

 

Från Dalabrigaden i Falun och från Uppsala kom band­vagnar för att klara alla livs­viktiga transporter. Göran fick åka bandvagn till akuten. Vi fick också hämta en tryckare med bandvagn, det var enda möjligheten att få in honom till tidningshuset på Hattmakargatan.

 

För även om snöovädret stängde Gästrikland var vi fast beslutna att ge ut en så bra tidning som möjligt. Aldrig förr har så få perso­ner jobbat så många dubbla skift och gjort en så oerhört nyhetsspäckad tidning – som sedan inte kunde delas ut till läsarna…

 

På måndag morgon var tidningshuset, lik­som hela Gävle, inpackat i snö. Det enda ställe vi kunde dela ut tidningen på var i vår egen reception. Våra läsare kom vandrande som på snöiga alpvägar eller på skidor och hämtade sin tidning.

 

Vi fick ut några buntar på stan med hjälp av snöskoter. Tisdagstidningen fick vi ut till affärer i Gävle och sedan riks-80 öpp­nats också till Sandviken.  

 

Onsdagstidningen kunde våra hårt prövade och tappra tidningbud dela ut bara i Sandviken med omgivningar och i Norduppland.

 

I hela Gävle delade vi ut onsdagstidningen i affä­rer, i kiosker och på mackar. Det var så många som ville ha ett exemplar att upplagan tog slut…

 

Torsdagstidningen kunde delas ut till 90 procent, fredagstidningen till 95 procent. Ännu en vecka efter snö­stormens utbrott var en del bostäder onåbara för tidningsbuden.

 

Snöovädret över Gästrikland kom­mer att gå till historien som århun­dradets värsta.

 

Eftersom all normal tidningsdistri­bution omöjliggjordes av det som var själva nyheten, har vi sammanställt den här extrabilagan som berättar om de äventyrliga dagarna då vi levde som i en belägrad stad.

 

 

Och trots att snön innebar extrema svårigheter och orsakade mycket jobb och ekonomisk skada, så kom­mer allt det tråkiga med tiden att för­blekna, vi kommer att minnas 1998 som snöstormens år.

 

Så vi säger Trevlig Helg till alla vå­ra läsare med den här samlarbilagan om en alldeles ovanligt vit jul i Gävle.

 

 

 

Snöchocken Dag för dag

 

Lördagen den 5 december 1998 på kvällen.

Belägringen av Gävle inleds. Anfallet kommer från norr och ska komma att pågå i två nätter och en dag.

 

Måndagen den 7 december 1998.

Gävle är en belägrad stad. 131 centimeter snö har lamslagit samhället. Gävleborna\iaknar till ett vitt inferno som stegrats dag för dag sedan lördagen. Måndagen är rena chocken.

 

Minns katastrofdagarna med GD:s bilaga. Så här var det…

 

Det började redan på fredagen som vilket vanligt vinteroväder som helst.

Läget bedöms som mycket allvarligt. En efter en rullar de militära bandvagnarna in.

Sebastian räddas svårt nedkyld ur snön efter sju timmar, bara foten stack upp­.

 

Kommunikationer, skolor och företag kan inte hållas öppna. Gävle är en belagrad stad.

 

 

 

Lördag den 5 december.

Det börjar redan på fredagen som ett vanligt vinteroväder. Stark blåst från norr. Blöt snö.

 

Ingen anar att detta är inled­ningen till den värsta snökata­strofen i Gästriklands och framförallt Gävles moderna historia.

 

Här börjar 1900-talets värsta snöoväder.

 

Under kvällen och natten fal­ler över en halv meter blötsnö över Gästrikland. Snön gör att all busstrafik stannar, liksom tågen. Flera byar runt Gävle blir utan ström. Värst tycks Sandviken ha drabbats, enligt de tidigaste rapporterna.

 

Redan klockan elva på lörda­gen stoppar Swebus lokaltrafi­ken i Sandviken. Och i Järbo rycker räddningstjänsten ut med fyrhjulsdriven jeep och snöskovlar för att hjälpa hem­tjänsten att nå alla som behöv­de hjälp.

 

I Gävle ställs all lokaltrafik in mellan klockan 16 och 18. Då har fyra bussar kört fast och Swebus vägrar att köra vidare innan vägarna plogats. Värst är det vid Hille kyrka. Där fastnar så många bussar att man till slut beslutar att vända vid Hillevallsvägen.

 

Under kvällen får varje chaufför enskilt bestämma om han eller hon ska köra vidare. Enligt rapporter till Gefle Dag­blad går inga bussar efter klockan 20.

 

Trafiken mot Norrsundet och Hedesunda fungerar dock under kvällen, men med förseningar.

 

I Ockelbo faller ett träd över elledningar och stoppar bland annat X-tåget, som blir stående i tre timmar. Inga bussar kan assistera så passagerarna tvingas vänta i tåget.

 

Söder om Gävle faller ytterli­gare ett träd över ledningarna. X2000 tvingas ta vägen över Avesta.

  

Men redan vid 16-tiden på fre­dagen kom de första felanmäl­ningarna till Gävle Energi. Vid 20-tiden på lördagen är fyra ar­betslag ute och reparerar led­ningar. Då är det avbrott i Hästbo, på Iggön, i Stackbo ochYtterhärde. Ett avbrott på Eskön är reparerat.

 

Hela tiden faller nya träd över ledningarna.

 

Under kvällen sjunker dock temperaturen vilket är gynn­samt. Det fastnar inte längre så mycket snö på träden.

 

Det är första dagen många blir utan sin dagstidning.

 

Söndag den 6 december.

Gävle är nu en isolerad stad. Busstrafiken står stilla. Flyget ställs in. E4 och riks-80 stängs av.

 

Räddningstjänsten bedömer läget som mycket allvarligt.

 

Nu tas det tunga artilleriet fram i kampen mot snön. En ef­ter en rullar de militära band­vagnarna in. De kommer från Dalabrigaden i Falun och ska komma att göra en betydelse­full insats som transportmedel för gamla och sjuka som behö­ver hjälp. Bandvagnarna ser också till att sjukvårdspersonal kan komma till och från sjuk­huset.

 

Av de totalt sex bandvagnar­na placeras fyra i Gävle, en i Sandviken och en i Österfärne­bo. Senare får Sandviken ytter­ligare två bandvagnar från Fa­lun och en från hemvärnet.

 

Privatpersoner med tillgång till snöskoter ställer också upp och hjälper till med transpor­ter.

 

I Sandviken hittas tioårige Sebastian Yhr sedan han varit försvunnen i sju timmar. Sebas­tian hade försökt klättra över ett staket i Barrsätra, fastnat med foten och blivit hängande upp och ner, nästan helt be­gravd i snön. Bara ena foten stack upp ur snön.

 

Sebastian var på väg till sin kompis Lars Haapalainen nå­gon kilometer bort på Valsarga­tan. Framme vid huset bestäm­mer sig Sebastian för att klättra över staketet och pulsa över tomten. Men han fastnar med byxorna i – staketet och faller med huvudet före och kläms fast i snön.

 

Vid staketet växer en häck.

 

Det blir kanske hans räddning. Snön är inte så kompakt just där och Sebastian kan få luft genom att röra en arm.

 

I sju timmar ligger Sebastian i snön medan familjen, grannar och vänner letar.

 

På eftermiddagen larmas po­lisen. Men det blir grannen Lars Borgman som hittar Sebastian. När man börjar leta runt familjen Haapalainens hus ser han en fot sticka upp ur snömassorna. Han orkar inte dra loss Sebastian, utan måste gräva.

 

Senare berättar Sebastian att han hört folk passera och för­sökt röra foten för att de skulle se honom.

 

Sebastian är nedkyld men har inga synbara yttre skador. Han förs till Falu lasarett, eftersom riks-80 till Gävle är spärrad av snön.

 

Från alla håll kommer rapporter om människor som drabbas av snömassorna.  Personalen på Sofia Magdalena servicehus tvingas stanna på sin arbetsplats, eftersom de inte får någon avlösning. Ingen beklagar sig. Primärvården räddas av improviserande sköterskor som löser problemen vart efter de uppstår. Länssjukhuset hotas av överbeläggning eftersom patienter inte kan skrivas ut.

 

Akuten blir allt hårdare belastad eftersom antalet halkolyckor nu stegras undan för undan.

 

På söndagskvällen bestämmer postens regionchef Lennart Östman att ingen post ska delas ut på måndagen.

 

Och i Sätra plockar Elisabeth Österberg fram skidorna. Hon har fått veta att hemtjänsten inte kan besöka hennes mamma på Majorsgatan i Villastaden. Enda möjligheten att ta sig till mamma var med hjälp av skidorna.

 

Under tiden har kommunens ledningsgrupp och polisen presskonferens och vädjade till allmänheten att inte ge sig ut på vägarna. Låt bilarna stå, men märk ut dem med vimplar eller paraplyer eller vad som helst annars riskerar de att skadas av plogbilar, manar man.

 

Samtidigt är som mest 30 traktorer och plogbilar i gång med snöröjning i centrala Gäv­le.

 

Cirka tusen hushåll runt Gävle är på kvällen utan el.

 

Det här är andra dagen inga tidningar bärs ut.

 

Måndag den 7 december.

Belägringen av Gävle är full­bordad. Snön har stängt skolor, kommunikationer och flera företag. Massor av människor sit­ter hemma insnöade och kan helt enkelt inte ta sig till jobbet.

 

Centrala Gävle har fått ett annat ansikte. Fotgängare, skidåkare och pulkaåkare do­minerar stadsbilden. Ur snön föds en ny gemenskap; främ­lingar stannar och pratar med varandra. Samtalsämnet är gi­vet…

 

Idag berättas också de första historierna om människor som vägrar inse att snö kan vara ett hinder.Vi hör  till exempel om mannen som pulsade från Bomhus till sitt jobb på läns­sjukhuset. Och vi hör om man­nen och hans son som pulsade från Brynäs till Strömsbro för att skotta snö åt en äldre släk­ting bara för att sedan pulsa hem till Brynäs igen.

 

Under dagen börjar man också urskilja snökatastrofens  verkliga hjältar som återfinns bland hemtjänstens personal.  De har under hela snökatastrofen  gått till fots genom snömassorna för att hjälpa gamla och handikappade.

 

En av dem är Margret Åhl, vårdbiträde i hemtjänsten. Hon har varken tillgång till bandvagn eller snöskoter. Till fots plöjer hon genom snömassorna genom det område som Adjunktens hemtjänstgrupp svarar för; hela centrala Gävle, Kungsgatan, alla smågator runt Stortorget och bort till Västra Vägen. På lördagen besöker hon tolv gamla, på söndagen tio.

 

När Margret fastnar i snön på Klintbergsgatan kommer tårarna …

 

I stadshuset hävdar kommu­nalrådet Mats Ågren att man trots allt har kaoset under kon­troll. Polisen arrangerar bortforsling av hundratals bilar som står i vägen. De förs till den stora parkeringen söder om polishuset.

 

För snöröjningen har kom­munen lånat in fyra stora snö­slungor från militären i Färila och tre från Vägverket i Sunds­vall.

 

Vid tretiden på måndagen är 590 hushåll i de norra kom­mundelarna fortfarande utan el. I synnerhet Iggön och Eskön är drabbade. Här har många varit utan el sedan tidigt på lör­dagsmorgonen. Ingen vet när de får tillbaka strömmen. Det beror helt på när reparatörerna kan ta sig fram till de trasiga ledningarna.

 

Under måndagens få ljusa timmar besiktigas näten från ovan med helikopter.

 

E4 är fortfarande avstängd mellan Hagsta och Dalälven. I Hagsta blir köerna av långtradare allt längre.              

Totalt röjer nu ett 50-tal fordon snö i Gävle. Sju inlånade snöslungor röjer snö på de större vägarna. 40 militärer med 20 bandvagnar och helikopter undsätter folk som blivit insnöade.

 

Dessutom ställer ett antal snöskoterförare upp och hjälper människor att transportera sig i centrala Gävle. Motorcenter i Hagaström skickar ut fem skotrar med förare redan vid fyratiden på söndagseftermiddagen.

Skoterförarna anmäler sig hos polisen och får varsitt distrikt att patrullera. De hämtar folk som fastnat med sina bilar,  hjälper andra ur snovallarna. Tillsammans hjälper de ett hundratal personer med transporter bara under söndagen. På måndagen fortsätter de att köra tillsammans med skoterklubben och privata skoterägare som också ställer upp i snökaoset.

Centrala Gävle är fortfaran­de avstängt för biltrafik.

Också idag måste Gavleborna hämta sina morgontidning­ar på speciella platser.

 

Under eftermiddagen slutar det äntligen snöa!

 

Det här är tredje dagen inga morgontidningar bars ut.

 

Tisdag den 8 decem

Kampen mot snön går vidare. Men kaoset börjar tära på medborgarnas tålamod! körförbud i centrala Gävle, ännu inga fungerande busslinjer, uppskjutna operationer, stängda skolor… Nu börjar missnöjet pyra här och var. Fullt naturligt tycker Överstyrelsen för psykologiskt försvar. Snökaos är inte roligt hur många dagar som helst. Det pyrande missnöjet hos många gävlebor får också näring av de många ”falska” beskeden från ledningsgruppen. Det meddelas att bussarna ska börja gå nästa dag och att skolor ska öppnas. Sedan knackar verkligheten på, inga bussar går som utlovat och skolorna törs inte släppa in eleverna i byggnader där reservutgångar­na har blockerats av snö. De “falska” löftena följs sedan av nya, som inte heller håller.

 

Nu börjar också hälsocentra­lernas köer i Gävle att växa dag för dag. Bara de akut sjuka kan tas emot. Alla hälsocentraler i Gävle är visserligen öppna, men personalen är inte fulltalig trots att många kommit på ski­dor, jobbat långa pass och över­nattat på mottagningarna.

 

Dessbättre rapporteras inga medicinska komplikationer som kan härledas till snökao­set.

 

I Sandviken fungerar denna dag dock vården i stort sett som vanligt.

 

På Gävles hotell gnuggar man händerna. Insnöade rese­närer, och gävlebor som inte kan ta sig hem till sina bostäder i ytterområdena gör snabbt hotellen fullbelagda.

 

Snömassorna börjar nu ock­så lämna sina spår på olika byggnader. I Hagaström har 13 av 15 växthusavdelningar hos Sörby handelsträdgård ska­dats. Och på Sörby Urfjäll ger taket till Kinnarps utställnings­lokal för kontorsmöbler vika.

 

Runt om i Gävle börjar dess­utom villaägare oroa sig för si­na platta tak, utbyggnader och altantak.

 

Länsförsäkringar Gävleborg meddelar dock att alla får er­sättning för förstörda tak, för­utsatt att man gjort vad som är rimligt för att förhindra ska­dans uppkomst.

 

Helikoptrar från Östgöta he­likopterbataljon är nu på plats i Gävle. De sätts in i arbetet med att evakuera människor som fastnat i snön. Två 80-åringar hämtas från Hackholmen i Storsjön. En gravid kvinna hämtas i Bergby och flygs till BB på länssjukhuset.

 

Och under ett annat uppdrag ser piloten plötsligt Yngve Hemgren som pulsar från sitt hem i Andersberg på väg till sommarstugan på Johannesbergsvägen. Yngve ska mata sin katt, men efter lite övertal­ning går han med på att följa med helikoptern tillbaka.

 

Yngves katt får sedermera mat utkörd till sig av en snöskoteförare.

 

Kommunledningen funderar nu på att ta in snöröjare utifrån. Den egna personalen har arbe­tat i stort sett dygnet runt sedan fredagen och krafterna börjar tryta. Snöröjare från hela lan­det hör också av sig och erbju­der hjälp.

 

Kommunens säkerhetschef Nils Hiedland saknar det ned­lagda 114. Med 200 bandvagnar och en stor vagnpark för snö­röjning hade läget varit helt annorlunda.

 

I livsmedelsaffärerna börjar färskvarorna tryta. Samtidigt häller mjölkbönder ut hundra­tals liter mjölk i avloppet efter­som tankbilen inte kunnat ta sig fram till gården.

 

På tisdagskvällen öppnas äntligen E 4, som varit helt eller delvis stängd för trafik i tre dygn.

 

Förskolorna ska vara öppna, men föräldrarna uppmanas kolla innan man lämnar bar­nen.

 

Bara hälften av grundskolor­na däremot, är öppna.

 

Inte heller i dag får läsarna sin morgontidning utburen.

 

 

Onsdag den 9 december.

 

Fortfarande bannlyser myn­digheterna all privat biltrafik i centrala Gävle. Och man säger att förbudet ska bestå över hel­gen.

 

Dock börjar man omedelbart dela ut körtillstånd till bilister som fått dispens från körförbudet. Det är framför allt Erics­sons personal som får tillstån­den.

 

Under onsdagen börjar också lokaltrafikens röda bussar rulla igen på några få linjer.

 

Från Andersberg hörs klago­ropen ända till centrum. Inte över förbudet att köra bil, utan över snömassorna som kramar stadsdelen i ett järngrepp. Allt fler i Andersberg börjar efterly­sa hyresvärdarnas insats i snö­svängen.

 

Ännu efter fem dagar är framkomligheten i området mycket dålig. Bara vissa gator har hjälpligt plogats av.

 

 

 

Myndigheterna piggar an­nars upp medborgarna med ett stilla gräl. Det är kommunen som klagar över att länsstyrel­sen inte erbjudit sig någon form av katastrofhjälp. Läns­styrelsen å sin sida menar att det är inte deras sak, kommu­nen har inte bett om hjälp och för övrigt har länsstyrelsen visst haft kontakter med kom­munen för att informera sig om läget.

 

En annan myndighet, över­styrelsen för psykologiskt för­svar, meddelar att man kommer att granska snökaosdagarna i Gävle.

 

Det handlar bland annat om att se hur de ansvariga hanterat räddningsarbetet.

 

Sent på onsdagskvällen kom­mer beskedet: Avan klarar inte fler lastbilar. Marken är sönderkörd och kan inte längre bä­ra lastbilarnas tyngd.

 

Detta är den sista dagen utan utburna morgontidningar.

 

 

Torsdag den 10 december

 

Lokaltrafikens bussar börjar rulla på allt fler linjer. Men sophämtningen står still. Medborgarna uppmanas lämna sina sopor till återvinningscentralen på Sörby Urfjäll.

 

Snön som inte längre kan tip­pas på Avan körs nu via ett väl­digt paternosterverk av lastbilar till Alderholmen, där den tippas på kajkanten. En snöslunga av det mer gigantiska slaget blåser sedan snön åter till havet.

 

I Valbo köpcentrum har handeln en tuff tid under snökaoset. Nu räknar man med att man missat försäljning för mellan 20 och 30 miljoner kronor.

 

Också handeln i centrum börjar räkna på vad snökaoset kan ha kostat i utebliven försäljning.

 

Järnhandlarna har däremot sålt spadar, slädar och snöskyfflar som aldrig förr.

 Gävle centrum är fortfarande avstängt för biltrafik.

 

Denna morgon fick läsarna sina morgontidningar i brevlådan precis som vanligt.

 

Fredag den 11 december

Gävle ska fungera under helgen, lovar kommunalrådet Mats Ågren. Inte som vanligt, men läget är ändå under kontroll, säger han och uppmanar medborgarna att se det som en cityfest mitt i vintern.

 

Centrum är fortfarande  stängt för bilismen men snöröjningen går framåt och gatorna är fria i bostadsområdena. Störst är problemen i Sörby, Valbo, Hedesunda och andra ytterområden.

 

Snön skördar dock ännu ett offer när ett tak över ett lager med kaffe för 64 miljoner kronor rasar på Näringen.

 

Ett allt ökande antal gävlebor blir också offer för snön. Armar och ben bryts i en sådan omfattning att länssjukhusets ortopedklinik tvingats fördubbla läkarbemanningen för att stå emot anstormningen.

 

 

Lördag den 12 december

 

Parkeringshusen i city får rädda situationen denna stora julklappslördag. Det råder alltså fortfarande bilförbud i centrala Gävle.

 

Polisen är nöjd med gävlebornas sätt att respektera såväl bilförbudet som den gällande hastighetsbegränsningen på 30 km/tim för de förare som har dispens.

 

Icke desto mindre är syndarna tillräckligt många för att polisen ska meddela att man i bortsättningen bötfäller bilister som kör i centrum utan tillstånd.

 

400 kr kommer det att kosta.

 

Också lapplisorna får order att gå hårdare fram.

 

Och allt handlar förstås om snöröjningen. För mycket trafik och för många parkerade bilar utgör allvarliga hinder för snöröjarna.  

 

Söndag den 13 december.

Lucia. Gävleborna ser nu slu­tet pa 1900-talets värsta väder­vecka. Staden och bygden som fullständigt begravts i snö grä­ver sig sakta fram igen.

 

Men även om samhället nu så sakteliga börjar fungera åter­står veckor, kanske månader av kamp mot snön innan man kan säga att allt återgått till normal vinter igen.

 

Lokaltrafiken fungerar igen. Centrumhandeln likaså, även om bilförbudet kvarstår. Gator och vägar i ytterområdena är i de flesta fall hjälpligt plogade och farbara.

 

Gävleborna börjar andas ut.

 

Då börjar det snöa igen.

Ett ihärdigt snöande under större delen av söndagen ger denna prövade stad ännu en eller ett par decimeter blötsnö …!!!

—————————————————————–

mars 26, 2012

Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

Scroll to Top