Gävlebilder, ostrukturerade från mors skokartong – Del 1

 

KLICKA PÅ BILDERNA FÖR ATT FÖRSTORA DEM – klicka sedan på bakåtpilen för att återgå till nästa bild!

 

Varje Kommentarsflik till Facebooklänken öppnas i ett separat NYTT fönster. När ni har läst alla kommentarer, STÄNG detta fönster för att återgå till huvudsidan.

 

Detta är foton som kommer från min mors ”Skokartong”. Tyvärr saknas ibland både information om dels fotograf och dels om vem som äger fotot men jag gissar att de i vanlig ordning tillhör Länsmuseets bildarkiv. Ibland har jag  tillgång till ett informationsblad som finns med men i de fall det saknas försöker jag själv beskriva vad jag ser. Jag tycker dock att alla Gävlebor bör ha tillgång till dessa underbara vackra bilder som beskriver vår historia.

———————————–

 

Bild 1. Detta foto kallas ”Centralbron – Gävle omkring 1925”. Obs. tornet på Stora Islandsskolan överst till höger. Har sett någonting liknande på Centralpalatset så jag gissar att det är ett teletorn som kopplar ihop befintliga telefoner. Mitt emot Murenska badhuset ligger en verkstad med skylten ”Reparationer …”. Man ser några enstaka bilar som i mitt tycke är mycket vackra. I övrigt får fotot tala för sig själv.Obs. tornet på Stora Islandsskolan överst till höger. Jag har sett någonting liknande på Centralpalatset så jag gissar att det är ett teletorn som kopplar ihop befintliga telefoner. Mitt emot Murenska badhuset ligger en verkstad med skylten ”Reparationer…”. Man ser några enstaka bilar som i mitt tycke är mycket vackra. I övrigt får fotot tala för sig själv.

 

Kommentarer:

 

 

Bild 2. Detta foto kallas ”Gävle år 1901, Drottninggatan”. Övervåningen på huset till vänster blev senare på 1930-talet Gävlenazisternas högkvarter som låg vid Norra Rådmansgatan 8. Detta beskrivs i Ulf Ivar Nilssons bok Gävle på 1900-talet (1900-1949), sid262. Jag har läst MÅNGA historiska böcker genom åren men är ni själva intresserad så satsa på Ulf Ivars böcker om 1800-talet samt ovan nämnda. De är spännande, lättlästa och innehåller mängder av historiska foton.Övervåningen på huset till vänster blev senare på 1930-talet Gävlenazisternas högkvarter som låg vid Norra Rådmansgatan 8. Detta beskrivs i Ulf Ivar Nilssons bok Gävle på 1900-talet (1900-1949), sid 262.

 

Kommentarer:

 

Bild 3. Fotot kallas ”Gävle när seklet var ungt” och motivet kallas ”Vy över hamnen”.

 

Kommentarer:

 

 

Bild 4. Detta foto ingår i serien ”Gävle när seklet var ungt – Nygatan”. Mer info finns i kommentarerna.

 

Kommentarer:

 

 

Bild 5. Fotot kallas för Stortorget från Gävle när seklet var ungt. Mer info finns i kommentarerna.

 

 

Kommentarer:

 

 

Bild 6 . Gävle när seklet var ungt – Smedjegatan. Mer info finns i kommentarerna.

 

Kommentarer:

 

 

Bild 7. Gävle när seklet var ungt – Hamnkanalen. Mer info finns i kommentarerna.

 

Komentarer

 

 

Bild 8. Hörnet N Kungsgatan/Drottninggatan. 1929 fick Eskilstunaboden nya lokaler i hörnet Drottninggatan/Norra Köpmangatan då Konsumvaruhuset byggdes på denna plats. Tornet i bakgrunden t.h. tillhör det då nybyggda Gevaliapalatset.

 

 

Kommentarer

 

 

Bild 9. Nygatans Östra ände med Lillån.  Bilden visar en lummig stadsmiljö. Idag finns här en trafikled som förbinder Staketgatan med busstationen. Ångloket är ännu ett inslag i stadsbilden som försvunnit. (Länsmuséets bildarkiv) Foto: Gustaf Reimers

 

Kommentarer

 

 

Bild 10.  Nygatan med spårvagnar, 1951 “Ströget” på Nygatan, Gävles stora esplanadgata i öst-västlig riktning. I bildens mitt syns funkishuset i kvarteret Pechlin, som nu bl.a. innehåller postkontor. Bakom det skymtar Telegrafhusets torn. Längst till höger syns hörnet på Grand Centraihoteliet.(Foto: Ragge Ellefsson)

 

Kommentarer

…………………

mars 29, 2013

Sammanställt av – 

Lisse-Lotte_2012_nov

   lisse-lotte@danielson.be

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website