Gävle kaffestaden – av Ulf Kriström

 

Publicerat i GEFLE DAGBLAD TORSDAG 17 JULI 2008

 

Därför är Gävle kaffestaden

 

7-kaffesorter

 

I en krönika beskrev Roger Wallenius i målande orda­lag den kaffedoft han mötts av i Gävle.

 

Och visst kan aromen av nyrostat kaffe ibland vara ganska märkbar i stan, men det är för­modligen ändå ingenting i jäm­förelse med hur det var för sådär 100 år sedan när det rostades kaffe lite här och där.

 

Det producerades inte mer kaffe på den tiden, inte på långa vägar, men det doftade säkert mer innan produktionen förfinades och rostningsprocessen mer och mer kom att inneslutas i rostfria men också doftfria kärl.

 

Nuförtiden är det ju bara Gevalia – fel, Kraft Foods – som rostar kaffe i Gävle, men Gevalia var långtifrån först. Det har fun­nits många kafferosterier och ännu fler varumärken i stan, och det började 1903 med ett litet ros­teri som 1908 övertogs av den ny­bildade firman E Bohlin. Den drevs av Emil Bohlin, och varumärket blev Emboka (Emil Bohlin Kaffe). Åtskilliga Emboka-burkar i plåt är fortfarande i omlopp och kan då och då påträffas på loppmarkna­der och auktionssajter.

 

År 1909 startade Engwall, Hellberg & Co ett kafferosteri som lansera­de märket Svea, och 1923 började Kooperativa Förbundet rosta sitt eget kaffe. Året efter var Isaac Westergren & Co också igång med sitt Izal-kaffe.

 

Ludv. Ericsson & Co sålde mär­kena LECO och Gefle Vapen, och det fanns dessutom ett märke som hette Sju Sorter. Det såldes av kolonialvaruhandlaren David Brundin, som trots att han inte hade något eget rosteri mycket väl kunde stå upp för sitt varumärke – han hade nämligen på egen hand kompone­rat blandningen, som inte såldes av någon annan.

 

David Brundin var medveten om risken med att produktens arom snabbt försvann och var där­för noga med att förpacka kaffet i aromtäta påsar. Det var väl inte vacuumpackade, hårda paket som på dagens kaffehyllor, men princi­pen var densamma.

 

Han hade också finurliga mark­nadsföringsidéer. Bland annat lät han en kaffesked av nysilver följa med i varje halvkilospaket, och det var en uppskattad bonus. Åtmins­tone tills konkurrenterna hittade på något lika attraktivt.

 

Alla dessa kaffeföretag försvann så småningom av olika anledning­ar. Bara Gevalia, som lanserades 1920 av Vict. Th. Engwall & Co, överlevde. Och Gevalia är nu Nor­dens största kaffemärke med en marknad som bara växer.

 

 

Foton: Ur länsmuseets Carl Larsson-samling.

Text:     Ulf Kriström

rp_Ulf-Kriström-190x190.jpg

Ulfs-böcker

—————————-

juni 27, 2013

Gå till Startsidan    Sammanställt av –  lisse-lotte@danielson.be

———————————–

 

 

 

 

Scroll to Top