Den första Hemlingbystugan i Gävle på 1950- och 60-talet

 

Gamla Hemlingbystugan
Gamla Hemlingbystugan

Foto: Bengt Lindmark

 

Den första Hemlingbystugan var ett vanligt utflyktsmål för skolklasserna. Skidorna användes tillsammans med vanliga pjäxor som hade låg fästpunkt (det kallades så). Minns inte att någon hade riktiga slalomskidor.
 
Själva stugan var liten (åtminstone som jag minns den ) och vi satt vid borden med våra matsäckar innehållande termos fylld med varm choklad och smörgåsar.
Några år senare såg den fortfarande likadan ut innan den byggdes ut och då tog min fästman denna bild.

Historik

HEMLINGBYSTUGAN har blivit ett begrepp för friluftslivet i Gävle med sina iordningställda skogsstigar och rekreationsanläggning. Initiativtagare var rektorn K.G. Nordin, som ordnade så att Friluftsfrämjandet fick överta Hemlingby vattentorns gamla vaktmästarbostad 1953, invigd i januari 1954. Sven Rohlén, ordförande i Friluftsfrämjandet, drev idén att bygga ut anläggningen. Gefle IF:s sportstuga i Åbyggeby köptes, flyttades till Hemlingby och byggdes 1958 samman med den gamla stugan. Anläggningen invigdes 1959. Intendentbostad byggdes 1962, en tillbyggnad var 1965 klar att tas i bruk för kurser och konferenser och 1969 invigdes utomhusbassängen. Satsningen var ett pionjärarbete som lockade till studiebesök och blev modell för liknande anläggningar i andra delar av Sverige.

 

Källa: Gefle från a – ö, Gefle Dagblads uppslagsbok

 

—————————————-

juni 24, 2012

Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..