Jeppa hade ölstuga i Strömsbro – av Ulf Kriström

 

Ulf Kriström

Publicerat i GEFLE DAGBLAD fredag 5 september 2008

Ur Åke Nyléns tidningsurklipp

 

Varje Extern länk öppnas i ett separat NYTT fönster. När ni har läst texten, STÄNG detta  för att återgå till denna sida.

 

Jeppa hade ölstuga i Strömsbro

 

 

Jeppas_Olstuga

 

Ni som väntat på senaste nytt om J Nilssons Bryggeri har inte väntat förgäves. Historieforskarna Kjell Hertzman, Jan G Ljungström och Ulf Ivar Nilsson har alla stött på det vid några tillfällen och har nu bidragit med ytterligare fakta.

 

 J Nilssons Bryggeri startades 1865 av skåningen Jeppa Nilsson, som höll till på Södra Slottsgatan 17. Där  tillverkade han bayerskt öl liksom  iskällardricka och svagdricka. Ölet fraktades med häst och vagn till Nilssons hus i Strömsbro, där han hade en ölstuga för byborna.

 

Strömsbrokännaren Kjell Hertzman har hört många berättelser om  Jeppa, men etiketten som han såg i tidningen kom som en överraskning.

 

– Jag visste inte att han sålde något utöver det som gick åt i ölstuga, men uppenbarligen gjorde han det.

 

1901 övertogs bryggeriet av Jeppas son Oscar. Han ändrade firma­namnet till Oscar Nilssons Brygge­ri och flyttade hela etablissemang­et till Kålhagsgatan 10. Verksam­heten upphörde 1913 och Nilsson tog i stället anställning som brygg­mästare vid Gefle Ångbryggeri AB, vilken innebär att han var ansva­rig för att driften hölls igång.

 

Barbro Thorsberg i Valbo minns ho­nom väl. Hennes pappa var maski­nist på bryggeriet och hade lyckats få kontrakt på en av de lägenheter som hörde till fastigheten.

 

– Nilsson var liten men tuff. De flesta var rädda för honom, men mig tyckte han av någon anled­ning om. “Har fröken Forsell fått frukost än?”, brukade han säga när han såg mig på morgonen. Och hade jag då inte ätit någon frukost så bjöd han in mig och

ställde fram lite av varje.

 

Barbro minns många spännande detaljer från produktionen, men alla minnen är inte ljusa.

-Uppe på vindarna på brygge­riet lade de ut kornet för att torka, och där sprang det råttor som var så stora att jag ryser när jag tänker på det. De frossade ju i korn, det var väl därför de växte till sig så. Men det var ingen som brydde sig om det, sånt hörde väl till.

 

Själv flyttade hon därifrån när hon gifte sig.

-Det var härligt att komma till en modernare lägenhet. Men så här efteråt minns man ju helst det som var trevligt och positivt.

 

Ångbryggeriet  grundades 1871 och gick 1942 upp i Gefle Förenade Bryggerier AB.  Byggnaderna vid Västra Vägen (där skattehuset nu ligger) revs 1977.

 

Ulf  Kriström

 

Ulfs-böcker

—————————-

maj 21, 2013

Gå till Startsidan.    Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top