06 Folkvagnsbussen

HÅKAN LEIJDING – känd Gävle-profil berättar:

 

FOLKVAGNSBUSSEN

Spaniens solkust är full av liv och rörelse. Här finns folk från alla samhällen och kulturer. Här finns både kända och okända och här bor många “kändisar” inte minst från Sverige. Namn som Prins Carl, Hasse Ekman, Alice Babs, Bernt Egerblad, Kiki Danielsson, Kjell Roos, Anders & Lotta Engberg, Lasse Holmoch många, många fler. Tyvärr är nu flera av dessa döda.

En dag ringde en av dessa kändisar till mej och frågade om jag kunde ta hand om en folkvagnsbuss som stod på deras parkering och som dom nu fått uppmaning att ta bort, sen den stått där oanvänd mer än ett år.

– Javisst sa jag och åkte ut till platsen.

Bussen var i skapligt skick men hade stått parkerad så länge så naturligtvis var batteriet dött. Dessutom var det en del ledningar som behövde repareras, bl.a. bensinledningen som läckte. Jag fick nycklarna och papperen, hämtade en bekant och vi drog hem folkvagnsbussen till mej.

Efter att ha bytt batteri och en del ledningar, fixat bränsleledningen, bytt olja och gjort rent luftfiltret så gick bussen ganska skapligt. Men den hade svenska skyltar och var oförsäkrad. Alldeles som jag var klar dök det upp en rörmokare och frågade om jag ville sälja bussen.

– Javisst sa jag, den är till salu. Vi förhandlade om priset och rörmokaren åkte hem och hämtade pengar och betalade. Själv hade han en likadan buss men mycket, mycket äldre och i ett bedrövligt skick.

Hans buss var målad i någon hemmagjord ljusgrön färg + någon sorts lila linje runt hela bussen. Ett sånt där fordom man ser på 500 meters håll p.g.a färgerna. Rörmokaren hämtade den nyinköpta bussen nästa dag och lämnade sin gamla skrothög på min parkering “nån dag”.

En vecka senare dyk han upp igen med sitt nyförvärv målat i samma färger som sin gamla bil, nu såg dom exakt likadana ut. Enkelt monterade han över sina gamla spanska nummerplåtar på den nya bussen han köpt av mej och frågade om jag ville ha dom svenska plåtarna. Plockade över allt från den gamla bilen och lovade komma tillbaka om “nån” dag för att hämta sin gamla buss. Och iväg det bar.

Säkert noterade inte ens hans grannar eller bekanta att han bytt bil för den nya såg på pricken ut som den gamla. Åtminstone betr färgerna. Och när jag mötte honom på stan vinkade han glatt.

Och den gamla bussen? Ja det blev mañana (i morgon) varje gång jag påminde honom. Inga bekymmer här inte.

Tänk vad livet är enkelt för en del människor.

Håkan Leijding

———————————–

Sidan är sammanställd av Lisse-Lotte Danielson.

 

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website