Vad händer nu med Hans Hedbergs skulpturer?

agget-apelsinen

Konstskatt inköpt av GDJ-fonden 1986 räddad ur Furuviksparkens vanvård.

Introduktion:

Detta gäller Hans Hedbergs skulpturer som inköptes av GDJ-donden 1986 och placerades i Furuviksparken. Tyvärr  glömde personalen bort att lyfta in dem inomhus en vinter varför de förstördes och togs därför bort.

 

applet


Public. 17/8 2013 i Arbetarbladet.

Ovärderliga konstverk i Furuviksparken missköttes och förstördes. De hamnade som skräp i ett förråd. Och åren gick. Arbetarbladets kultursida skrev om skandalen 2007. Sedan dess har, faktiskt, någonting hänt.

 

I dag kan konservator Per Mattsson i Gävle visa upp konstnären Hans Hedbergs fyra glaserade keramikskulpturer. Ett jämförelsevis monumentalt äpple, en väldig apelsin, ett blått jätteägg och ett grått.

 

Alla åter i skick som nya. Restaurerade till sin ursprungliga form. Äntligen. Frukten är räddad. Men frågan om vem som ska ta hand om den återstår. Furuviksparken misslyckades ju kapitalt.

 

Det är en lång och sorglig historia. Bara början är något så när lycklig. Den soliga sommardagen 1986 när kungafamiljen besöker Furuvik och inviger Hans Hedbergs skulpturer – ännu en generös gåva från GDJ-fonden till Gävle kommun som ju ursprungligen drev anläggningen.

 

Hedberg är då en ansedd och internationellt känd skulptör med keramikverkstad i franska Biot. Inköpet kostar GDJ-fonden 750 000 kronor.

 

hans3

Hans Hedbergs Museum

 

Så följer en tid när de bulliga fruktskulpturerna gläder inte minst många barn. Min egen dotter minns apelsinen som var så lockande att fingra på. Vi blev alltid fast där, på vägen till karusellerna.

 

Men en nöjespark är ingen idealisk plats för dyrbar konst. GDJ-fondens nuvarande ledning förstår inte riktigt hur den gamla ledningen tänkte. Det handlar om föremål som inte borde stå utomhus – och inte heller utsättas för påfrestningen att flyttas in och ut varje säsong.

 

Först krossas ägget. Vid en studentfest, tror man. Försäkringen täcker inköp av ett motsvarande nytt. Men hösten 2005 upptäcks att också frukten är sprucken. Sönderfrusen av att ha glömts ute i vinterkylan.

 

Efter det ställs Hans Hedbergs skulpturgrupp undan. Och där får den stå.

 

Olika inblandade försäkringsbolag kivas om vem som skulle betala för reparationen. Under tiden gör fruktförvaringen i ett smutsigt förråd knappast saken bättre.

 

På våren 2007, samma år som Arbetarbladets artikel om de sorgligt försvunna skulpturerna publiceras, dör Hans Hedberg och SVT visar filmaren Per Grimells dokumentär om konstnärens liv.

 

Sedan dess har ytterligare snart sex år gått. Utan att allmänheten har fått möjlighet att se skulpturerna som ju faktiskt ägdes av Gävle kommuns invånare.

 

Det gör de tyvärr inte längre. Det hör också till det sorgliga i historien. Furuviksparken hamnar i privat ägo och konstverken hänger med på köpet. Fortfarande trasiga. Fortfarande undangömda.

 

Vid något tillfälle efter Arbetarbladets artikel får GDJ-fonden frågan om de vill ta tillbaka sin donation, snälla. Men utåt är det tyst.

 

Dokumentärfilmaren Per Grimell är fortfarande engagerad i Hedbergs öde. Han hör oroligt av sig till mig och undrar vad som händer. Ett glänsande rödgult keramikäpple liknande det i Furuvik, såldes härom året på Bukowskisauktion, har han noterat. För 433 500 kronor.

 

Gävleskulpturerna är större. Och fyra stycken – sedan konservatorn Per Mattsson lyckas laga också det första krossade ägget.

”Det är ju miljonvärden!”, konstaterar Per Grimell.

 

GDJ-fonden styrelseledamot Anders Franck kan i dag berätta om många och långa diskussioner fram och tillbaka. Först med dåvarande vd Tom Widorson. Senare med nuvarande ägaren till Furuviksparken, Parks & Resorts.

 

Någon gång 2010 beslutar GDJ-fonden slutligen att hämta hem konstverken. ”I princip alla delar fanns kvar”, kunde Anders Franck konstatera. Att fonden behövt ta tillbaka en donation har bara skett en enda gång tidigare.

 

Nu evakueras skulpturgruppen tillfälligt till ett garage. Innan konservator Per Mattsson får uppdraget att försöka rädda den.

 

Historien kan fortfarande sluta lyckligt. Om de återfödda skulpturerna placeras rätt, där så många som möjligt får en chans att uppleva dem.

 

Restaurang Furuviks brygga var en idé som avfärdades, liksom Högskolan i Gävle där det inte tycks finnas plats för mer konst.

 

Furuviksparken är fortfarande aktuell men ingen har ännu lyckats föreslå en säker plats. Inomhus och bakom glas krävs förmodligen.

 

En ny vända med Furuviksparken ska tas och ett besked om definitiv placering kommer i höst, försäkrar Anders Franck.

 

Ytterligare ett tänkbart alternativ är Gävle sjukhus nybyggnad.

”Jag vet inte”, suckar han. ”Vi funderar fortfarande. Men Per Mattson har gjort ett kanonjobb”.

 

Faktum är dock att Mattsons lagningsarbete slutfördes redan sommaren 2012. Sedan dess har skulpturerna stått i hans ateljé.

Åtminstone så långt ett värdigare öde.

Bodil Juggas

——

Public. av Lisse-Lotte Danielson 2015-05-22 för Gavledragt.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top