Mot nya horisonter – Eric Håkan Leiding

 

Jag var trött på att skrapa vindrutor och släpa bilar som inte startade på vintern. Detta från tiden med flyttföretagen. Dessutom lite sol och lugnare tempo skulle bli skönt.

 

Efter att köpt en fastighet strax utanför Fuengirola och byggt om den öppnade jag en ljusfabrik i Andalusia. Så fick jag nys om en ljusfabrik i Alicante som hette Aranvela som kanske skulle vara till salu.

 

Det hela slutade med att jag köpte dem och anställde de två ägarna som var ett tyskt par i meddelåldern. Detta par var mycket duktiga. Han blev boss för min tillverkning och hon blev försäljare. Vi köpte en ny Nissan buss så hon kunde ta varor med sej ut när hon ändå besökte kunderna som var varuhus och inredningsbutiker..

 

Vi sålde mellan Cadiz i väster till Nerja i öster.

 

Vi var det enda företag som sålde ljus i Andalucia så affärerna gick mycket bra.

 

Vi tjänade pengar. Livet var kul och vädret fint.

 

Efter cirka två tre år åkte tyska paret på semester till Tyskland. Och när man kom tillbaka sa dom upp sej. Berlinmuren hade just fallit och dom hade under semestern kommit fram till att ..  köpa en stor Mercedsbuss och börja sälja synålar, nylonstrumporoch annat småkrams i gamla Östtyskland. Det skulle kunna vara en kanonaffär sen det inte fanns något av dessa småsaker i Öst, som dom planerade sälja.

 

Så där stod jag nu med en fabrik men ingen som var kunnig att hjälpa mej.

 

Så efter ytterligare nåt år satt jag ut en annons att allt i ljusfabriken var till salu.

 

Malaga ljusfabrik, etablerad nån gång på 1700-talet var intresserad och  köpte allt jag hade.

 

Så jag blev ’friherre’ för några månader. Innan jag blev tillfrågad av ett stort försäkringsbolag om jag var intresserad att börja hos dem som skadereglerare.

  • ’Jo visst, det låter kul’ svarade jag och började veckan efter.

 

Efterom jag alltid haft lätt för praktiska arbeten som elekricitet, rörmokeri och snickeri mm,  så verkade inte detta arbete vara så svårt. Dessutom hade jag under tiden vi byggde vårt hus varit med byggnadsarbetarna och lärt mej namnen på de olika byggmaterialen, som block cement och plattor, balkar av olika slag, kakelaarbeten mm.

 

 

 

 

Så jag räknade på kostnaderna för reparationer av trasiga vattenledningar, bränder, inbrott i barer och lägenheter och hus. Försäkringsbolaget hade runt 4000 kunder på kusten och  det blev full huggning från första minut. Stora jobb med vattenledningsskador, inbrott och bränder. Jag räknade på kostnaderna,  fick beloppet godkänt av försäkringsbolaget sen hade jag mina egna gubbar som kom in och gjorde jobbet. På ett ställe kom vi in för att laga nån trasig vattenledning och jag fick förfrågan om jag visste nån som kunde bygga om det och det. Jag kanske kan göra det med mina gubbar, svarde jag, Dom var ju exelenta murare och målare. Vi blev kvar där i mer än tre år med ombyggnationer av kök och terasser och Gud vet allt.

 

Det fanns mycket svenskar i området sen det hade haft Kiki Danielsson som dragplåter. Så där bodde hon och Kjell Roos, Lotta Engberg och hennes gubbe.

 

Och så någa andra bl.a Lars Holm med flera.

 

Efter ett antal år med försäkringsbolaget fick jag för mej att öppna en nattklubb.

 

 

Jag hittade en lokal som behövde en massiv upprustning men som var till salu för rätt pris. Sagt och gjort och efter en totalombyggnad öppnade vi nattklubb med stort dansgolv och levande musik varje kväll i veckan och med New Orleansjazz den första söndagen i varje månad.

 

Och underhållningsshower på lördags kvällarna.

 

Vi tog in över 200 personer i lokalen och vi var fullpackade dessa dagar.

 

Livet var kul men jag hade just passerat 50 och vara uppe varje natt till klocka två tog på krafterna. Hundra gånger önskade jag att kunde få gå hem och SOVA.

 

Så efter nära tre år sålde jag klubben till en engelsman.

 

1996 teckanada USA, Canada och Mexico ett avtal som hette NAFTA. Vilket innebar att varje land garanterade investeringar som gjordes. Före det så hände det att folk byggde hus i Mexico och som sen nån ny regering som kom in och bara konfiskerade.

 

Till slut vågade ingen köpa något. Men nu med Nafta avtalet påskrivet vaknade min äventyrslusta. Varför inte sälja i Spanien och flytta till Mexico ?

 

 

Och så blev det. Om allt det som hände på väg dit och sen där, det har jag skrivit om på andra ställen i Gefledraget.

 

 

Jag blev kvar i Mexico i 6,5 år innan vi återvände till Spanien i två år.

 

Sen blev det Buenos Aires i Argentina i fyra år innan vi på nytt återvände till Spanien.

 

 

Alla platser har sina minnen,.lukter och speciella atmosfär. Ny vänner och bekanta.

 

Nya utmaningar i språk och livsstil som man får anpassa sej efter.

 

Av den här berättelsen så verkar det nog som jag bara jobbat men det är inte riktigt rätt. Jag har också haft turen att få resa mycket.

 

Jag har bilat mycket i England från Skottska gränsen ner till Lands End och runt framförallt i London där jag idag hittar ganska bra.

 

Hela Europa och nästan alla länder. Från Polcirkeln i norr till Sicilien i söder.

 

Jag varit i 36 av USA:s stater  Från Boston till Honolulu på Hawaii.

 

I Asien en hel del som Indonesien,Tailand,Hong Kong,Burma,Indien,Ryssland m.fl.

 

Jag var på Cuba strax innan Fidel Castro gjorde uppror 1958. Jag var till Pompei i Italien – ni vet staden som blev begravd av Vesuvius vulkanutbrott.

 

Jag var upp på Kilaloa vulkanen på Hawaii två år innan den hade det största vulkanutbrott som man någonsin sett i modern tid, det varade i två år.

 

Åkt hjulångare på Missisippifloden, fiskat haj utanför Bahamaöarna.

 

Åkt ritcha i Hong Kong. Gått över bron över floden Kwaii mellan Burma och Tailand.

 

Jag har korsat Atlanten sex gånger med båt och med flyg vet jag inte hur många gånger, gissar på 100 cirka. Jag har åkt genom Keilkanalen minst fyra gånger som jag minns. Jag har flugit med ’Spökis’ Andersson över Storsjön i Jämtland.

 

Har varit i Grand Canyon i USA och spelat på världens största ’enarmade bandit’ i Las Vegas,  i Hoolywood i Kalifornien ett otal gånger. Seglat ner för Sant Lorensfloden i Kanada och sett Halifax från sjösidan. Varit på Röda Torget i Moscva. Och bott en vecka i Warsawa. Varit i Tyrolen i södra Tyskland och sett Baden Baden och Haidelberg (Drottning Sylvias hemstad) och Strausburg. 

 

Varit i nästan alla städer i Italien men aldrig varit till Rom. Varit till de tre städerna Catagena, Messina och  Palermo på Sicilien.

 

Varit till Vera Cruz och gått ombord på Southern Cross (Axel  Wennergrens yach som han skänkte till Mexicanska staten som skolfartyg) Varit till Ceuta och Gambia i Nord-Afrika.

 

Varit i New Orleans och på Burbon street och lyssnat på Jazz musik.

 

Blivit utvisad från Jugoslavien för osedligt uppträdande med en flicka i ett portvalv när farbror polisen kom. Det var på den tiden diktatorn Tito var vid makten.

 

Smugglat cigaretter från Gibraltar och varit högst upp på deras ’sockertopp’ (berg)

 

Och seglat många gånger på Rio de la Plata, floden mellan Uraguay och Argentina.

 

Flugit till Mallorca på den tiden man fick mellanlanda i Frankfurt. Och en massa gånger förståss på Gran Canaria.

 

 

Det finns en sak jag inte behöver säga då och det är .’..jag skulle ha gjort..’.

 

                      

 

                      

Jag har gjort det, och vill göra mer men nu tillåter inte åldern att man gör så mycket mer annat än tar det lugn och njuter av livet.

(Jaa Håkan, vi tror dig. Det finns mängder av fler foton men jag hänvisar också till Eric Håkans tidigare beskrivna resor i www.gavledraget.com som kan sökas fram via sökmotorn Search/Lisse-Lotte)

Fuengirola i Mars månad 2017.

Eric Håkan Leijding

 

 


Public. 2017-03-13 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top