Lasse Halvarssons bilder på Kungen som bl a mamman fick 1978

 

 

Publicerat i Gefle Dagblad Torsdag 29 augusti 2013

 

Kungen till Gävle, folket hurrar. Det är lätt att komma nära kungen 1978. Var är Säpovakterna? Mamma fick en kopia att visa för grannarna.

Text och Fotograf:   Lasse Halvarsson

 

 

Kungen kommer på besök i dag till vår region igen. Vår regent har han nu varit nästan på dagen i 40 år. Lika länge som jag jobbat som fotograf på GD.

 

Bildextra: Kungabesök

 

 

Drottningen pudrar näsan i Ockelbo 1987

 

 

 Kungen på järnvägsmuseet 1978.

 

 

Kungen körde själv 1984

 

 

 Varje Extern länk öppnas i ett separat NYTT fönster. När ni har läst texten, STÄNG detta  för att återgå till denna sida.

 

 

Sommaren 1973 var en händelserik mediesommar då allt hände, det tyckte i alla fall jag. IB-affären har rasat i maj. President Richard M Nixon slåss för sin existens efter Watergateskandalen. Dramat på Norrmalmstorg med Janne Olsson och Clark Olofsson pågår för fullt kring den 23 augusti. Vår dåvarande kung Gustav VI Adolf     insjuknar     samtidigt. TV:n står på för jämnan på redaktionen. Valkampen drar igång för fullt inför riksdagsvalet. Allt detta samtidigt.

 

Den 15 september går gamle kungen ur tiden och lillprinsen Karl Gustaf blir kung Karl XVI Gustaf samma dag. Konungen är död, leve Ko­nungen! Samma dag föds en Daniel Westling i Örebro!

 

Dagen efter går Sverige till valurnorna. Sossarna sitter kvar vid makten i en minoritetsregering med minsta möjliga marginal. Blocken får 175 mandat var­dera. Lotten avgör ibland riksdagsbesluten. Det var otroligt kul att jobba på tidningen just den sommaren.

 

Så nu har kungen och jag knegat på i precis 40 år. Mitt bästföre-datum är satt till 31 augusti. Jag lägger kameran på hyllan och gör patron ur om ett par dagar.

 

Kungen tänker jobba på fast jag tycker att han kan lägga kronan på hyllan. Han är värd att få ta upp årorna han också, Victoria kan väl vicka för honom. Vi vänder blad, kungen, så kan vi gå ut och slå runt på en riktigt kunglig after work.

 

Första bilderna jag tar på kungen är 1978. Mamma ber mig att ta några bilder extra åt henne som hon sen stolt kan visa upp för grannarna på Bågspännarvägen i Sandviken. Sonen har fotograferat kungen, det var stort för mamma.

 

Även reportrar tyckte det var kul att synas på bild bredvid kungen. Dom sa ”Passa på att ta en bild av mig när jag står bredvid kunga­paret”. Det gick oftast bra att ordna. Som fotograf och åskådare var det lätt att komma nära kungen. Det var avspända Säpokillar på den tiden. Mamma och reportrarna fick sina bilder.

 

När kungen fick reda på att Victoria träffat en kille från Ockelbo sa kungen att där har jag aldrig varit. Då publicerade vi bilden av kungen med alla Ockelboskotrarna. Med texten att visst har du varit i Ockelbo, kungen. Det kan inte vara lätt för honom att komma ihåg alla platser han besökt.

 

Kungen_Ockelbo_Skoterfabrik_1987

Kungen i Ockelbo Skoterfabrik 1987.

 

 

Men det fattas en bild i mitt kungagalleri. Under eriksgatan den 27 augusti 1987 så kommer kungen och drottningen upp till Ockelbo i Flygvapnets Vertolhelikopter från F15. Kungaparet tas emot av kommunalrådet Sven-Erik Lundahl. Sedan talar Daniels pappa, Olle Westling, till kungaparet i egenskap av social­chef i kommunen.

 

En hel negativpåse fattas i GD:s arkiv från just det. Jag är ganska säker på att jag tog en bild på Olle och kungen då. Det skulle ha varit kul att ha en bild från just den träffen på de blivande svärfarsorna.

 

Lasse Halvarsson

 

Lasse_Halvarsson_1987

   1978

(Detta visas med Lasse Halvarssons tillstånd.)

 

—————————————————————–

september 03, 2013

Gå till Startsidan.   Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

 

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website