Larsson och Sjöström av K.E. Johannesson samt Amatörteatern

 Källor:    Gefle-Blandning Nr 7. samt

“Minns du det än”… Amatörteatern i Gävle 1860-1960

 

Carl Larssoni Bönan
Carl Larsson i Bönan

I Bönan utanför Gävle finns ett hus som ovanför sin farstukvist har en kurbits målad. Första gången jag såg den slog det mig “det är ju Carl Larssons stil”.

Ing-Mari och Lars Bendrik, som i dag äger huset (2005), nämnde att målarmästare Carl Sjöström vid sekelskiftet ägt huset. Carls fru Evelina var släkt med Carl Larsson i Sundborn och enligt legenden skulle alltså Carl Larsson ha målat kurbitsen.

Carl Sjöström och hans kusin Emil Sjöström hade var sin målerifirma.

I Centralhotellet år 1891, som då såg helt annorlunda ut, fick Carl Sjöström uppdraget att dekorera och måla de s k “Mohriska Caféet” och som det beskrevs på den tiden: “Den nya salongen är icke blott ytterst praktfull utan även konstnärligt dekorerad, väggarna äro hållna i orientalisk stil med övervägande guld och ljusa färger. I olika fält omslutna av breda bågramar i guld är landskap med österländska motiv målade och har mycket vidgade perspektiv, som gör att salongen ter sig större och luftigare”. Det är beskrivningen på ett av Carl Sjöströms verk.

Carl Sjöström,

Målare,

Stapeltorgsgatan 4,

Gefle

Telefon 85.

År 1899

———————

emil Sjöström, 

Dekorations-, Rums- & Skyltmålare 

Lilla Esplanadgatan 4.

(Handl. A. F. Dalilstedts gård.)

År 1900

Kusinen Emil Sjöström lärde yrket i Tyskland i slutet av förra seklet. Emil arbetade som gesäll hos målarfirmor i Tyskland och studerade konst, måleri och dekorationsmålning på kvällarna i olika tyska städer. Gesäller skulle ju åka omkring och lära sig yrket.

När Emil kom hem till Gävle, startade han en målarskola i östra annexet till Berggrenska Gården, den målarskolan blev sedan Gefle stads lärlings och yrkesskola och ägde bestånd mellan 1896 och 1938.

Emils son Viktor, också han målarmästare, kom med i firman som hette Emil Sjöström & Son, Målerifirma och Skyltverkstad.

Målerifirman Emil Sjöström & Sons verkstad vid N Centralgatan 26
Målerifirman Emil Sjöström & Sons verkstad vid N. Centralgatan 26.

Viktor är även författare till en bok vars titel är “Minns du det än”, amatörteater i Gävle 1860-1960. Om ni har sett ett foto som finns över S Kungsgatan med bl a Sommarteatern S Kungsgatan 8-10, syns på huset mitt emot en stor skylt med texten “MODE“. Den skylten har Emil Sjöström & Son målat.

"Minns du det än"... Amatörteatern i Gävle 1860-1960
Minns du det änMode-magasinets skylt

1951

Den sista föreställning som ges på Godtemplarträdgården skulle komma sommaren därpå. Gävle stad beslöt 1951 att göra en välbehövlig sanering av söder och i den vevan skulle också trädgården stry­ka med för en ny bebyggelse. Samma sommar gav trädgårdens ensemble sin sista pjäs som blev  Glada änkan på söder av, ja gissa! Just det, Sigge Fischer! Glada änkan spelades för 30 utsålda hus den som­maren och det var en lyckad avslutning för en ensemble som kunde sjunga så här träffande:

 

“Det borde varit stjärnor att strö för publiken så att inte Snodgrass blir le och besviken Vi har inte tyvärr den Rolfska tekniken uti baletten och kuplettiken ej som Karl Gerhard vi sälja repliken men sceniska portgångens dåliga före den klarar vi med det glada humöre!”

 

Så hade ridån gått ner för sista gången och snart skulle det som i 25 år varit Sommarteatern vara helt  utplånat. “Nöjet mitt i stan” skulle bara vara ett minne och många skulle med saknad komma ihåg alla varma sommarkvällar, då man satt där med kaffekoppen och hade kontakten med en ensem­ble, som visserligen bara var “amatörisk”, men som åren gett kunskap och insikt i konsten an glädja och förnöja.

 

Mode-Magasinets skylt målades av Emil Sjöström & Son.
Mode-magasinets skylt 

 

Av Karl-Einar Johannesson

————————————-

Startsida Sammanställt av Lisse-Lotte Danielson – lisse-lotte@danielson.be

Scroll to Top