Fotograf Evert “J-Berg” Jäderbergs Memoarer – Del 2 Biltak-autografer

 

Gävle Museum

Dec 2000

 

Biltak – en originell autografsamling

 

Skriver i taket
Skriver i taket

 

 

När Martin Ljung den femtonde augusti 1967 firade sin femtioåriga födelsedag, så gjorde han det på Grand Centralhotell i Gävle. Povel Ramel, som kände till oss sedan tidigare, hade sagt till om att hela födelsedagen med fest och uppvaktningar skulle följas upp ordentligt av oss.

 

Ett så fint hedersuppdrag och stort jobb kunde vi ju inte säga nej till. Det var en fest utan like. Pressuppbådet med journalister och fotografer i mängd trängdes runt Martin. På kvällen, när det mesta av uppvaktningen ebbat ut, åkte Leif Jäderberg och jag till CH med diverse bilder, för att visa dem för Martin och hans team. Han satt långt in i ett hörn av matsalen och pustade ut. När han sett våra medhavda bilder sa han: ”Grabbar! Det här var så bra, att jag för allra första gången ska berätta en historia för er. Och det, ska ni veta, är en stor ära för er.”

 

Det var ombord på Titanic. I baren satt ett gäng gubbar och väntade på sina groggar. När bartender kom in sa dom: ”Vaktmästarn! Vi begärde lite is i glasen inte ett helt isberg”. Vi kände oss mycket hedrade och när Martin dagen efter frågade om vi ville ställa upp med biltransport till golfbanan, så gjorde vi det. 

Trångt att komma in
Trångt att komma in

När vi samlades vid Centralhotellets entré, kom jag på att det skulle vara roligt med hans autograf i mitt biltak. ” Det är ju nya bilen”, sa Martin. Just av den anledningen vill jag pryda mitt biltak med din autograf. Ja, naturligtvis vore det fint med autografer på alla i Knäpp Upp-gänget. Så började den autografsamling, som idag innefattar över hundra namn.

 

Från Martin Ljung och de flesta medlemmarna i Knäpp Upp till Olov Palme och Gunnar Sträng. En del av namnen har det varit mycket lätt att få. En del tyckte nog att det var besvärligt att komma in i bilen och skriva i biltaket. Men många tog det för en kul grej och skrev gärna sina namn. Gunnar Sträng hade det väldigt besvärligt att komma in i den trånga bilen, men trots det, så trängde han sig in och skrev. En del kändisar skrev direkt och en del måste krusas att skriva. Vid en semester på Gotland bodde vi granne med Alice Thimander. Hon skrev genast sitt namn invid journalisten Gösta Ollén. Hon skulle säkert ha betalat för att stå intill Gösta. Eftersom vi ibland gjorde små filmsnuttar åt TV, så fick jag en del av TV-kändisars namn i taket. De flesta, som såg min autografsamling, tyckte idén med den var trevlig. Tror att det var många, som upplät sina biltak till en autografsamling. Det var ju en både värdefull och trevlig hobby att samla de olika namnen.

  

Den nya bilen
Den nya bilen

 

 

Mycket sällan blev jag eller de som arbetade åt ateljé J-berg nobbade på att skriva i ”taket”. De stora namnen tyckte det var intressant att få medverka i samlingen. Det har nu gått några år sedan Martin Ljungs födelsedag och autografsamlingen blir bara mer och mer värdefull för varje dag. Nu har det blivit  så många namn, att jag måste vara ytterst restriktiv med namnskrivandet.

 

För att få den värderad har jag sänt in bild och förfrågan vad Stockholms Auktionsverk kunde värdera den till. Där fanns ingen, som ville ge sig på att värdera taket.

 

Egentligen är det Olof Palmes autograf, som skulle avgöra hur värdefull samlingen är. Det har varit både roligt och intressant att samla på alla namnen. Så har vi ju fått komma i kontakt med och ibland blivit god vän med många trevliga människor tack vare ett enkelt biltak.

 

Autografer i biltaket:

Lars Madsén, Arne Jones, Alice Thimander, Margit Haglund, Sigvard Kilberg, Olle Blid, Bodo West-Rosenberg, Lars Erik Wänstrand, Sten Ardenstam, Hanna Öst, Sven Asmundsen, Hans Dahlöf. Bengt Feldreich, Hanna Qvist, Bibban, Lena Åström, Gösta Åhlén, Enar Löfstadt, Oskar Haglund, Jan-Olof Strandberg, Mats Gunnerås, Per Hilding, Jay Elving, Sigvar Parling. Inger Järlebro, Ulla Lindström, Karl Kinch, Bengt Hedbok, Åke Cato, Sven Gerdstedt, Hagge Geigert, Staffan Stollar Lindén, Bertil Askelöf, Inga Ivarlsson, Bengt Ivarsson, Gölsta Zettergren, Gunnar Sträng, Olof Palme, Sven Rohlén, Lippe Rohlén, Ingrid Schrewelius, Ove Thoresson, Hans Burman, Olle Åberg, Bengt Rundvist, Evert Jäderberg (J-berg) , Gunwer Bergqvist, Hans Hagnell, Eivon Larsson, Hicke Sandberg, Olle Björklund, Martin Ljung, Povel Ramel, Wenche Myhre, Rosita Landberg, Fredrik (Sven Asmundsen) Marianne Karlbäck, Hasse Stråth, Bo Zetterlind, Jarl Hjalmarsson, Lill-Babs, Karin Lundqvist, Charlie Norman, Igars Linde, ”Läppen” Hagander, Lars Orrsten, Clary Jansson, Henry Åström, Kjell Gradin, Siv Åberg, Per Ögren, Sune Mangs, Åke Söderqvist, Bertil Grennstam, Manolito, Lasse Sarry, Iltstrutnov, Anna Sundqvist, Bengt Andersson, Lillprosten, Sigvard Parling, Olof Axel ”Diggen” Johansson, Di Leva, Börje Salming.

 

Detta är publicerat med sonen fotograf Per-Erik Jäderbergs tillstånd.

 

GÅ till innehållsförteckningen över SAMTLIGA MEMOARER.

 

Fotograf Jäderberg
Mobil: 0705-12 26 26 E-post: info@j-berg.com
Övre Bergsgatan 9, 802 51 Gävle
Webbdesign: Perfica

—————————-

maj 05, 2012

Sammanställt av lisse-lotte@danielson

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Comments