Fotograf Evert “J-Berg” Jäderbergs Memoarer – Del 10 – Alla började här

 

 

ALLA BÖRJADE VI HOS J-BERG

 

 

Gävle Museum

Dec 2000

 

Per-Erik Jäderberg, son till legenda­riske fotografen Evert J-berg, ställde till med stor nostalgiträff i trädgårdsateljén på Övre Bergsgatan i Gamla Gävle för en tid sedan. Många är vi som fick lära oss yrket av Evert J-berg.

 

Expressenfotografen Torbjörn Andersson, flerfaldig Årets Bild-vinnare, kom direkt till festen från Bagdad där han plåtat irakiernas vardagsliv. Bilder som just nu publi­ceras i Expressen.

 

Historierna kom snart igång. Tommy Landberg (som ägde J-bergs på 1980- talet) berättade om hur man hittar i Everts arkiv. Under N ligger det till exempel “Negerpräst i Hille“. Gun Wigh, (jobbade på 1970-talet hos Evert) berättade om hur Evert kom från badet: Spritt naken smög han bakom brudparet, som hon höll på att plåta i ateljén. Brudparet märk­te inget men Gun hade lite svårt att hålla masken.

 

Arne Jönsson, numera bildchef på Dagens Nyheter, berättade om Everts favoritlim, JUHU!! Evert lagade allt. En gång limmade han ihop sina egna fingrar. Bosse Östlund, nu tv-fotograf för Gävle Dala, berättade om hur han löneförhandlade med Evert.

 

– Evert kan du sänka min lön med 50 öre i veckan?

– Joo, svarade Evert men varför då?

-Jo, då är jag berättigad till socialbidrag, svarade Bosse.

 

Leif Jäderberg fotograf på GD fick sina första körlektioner av Evert. Det var lite av livets skola också. På den tiden körde man utan bil­bälten. Evert sa till Leif att bromsa i en nedförsbacke. Leif bromsade naturligtvis för hårt. Evert som var rätt liten gled av sätet och hamnade på golvet i den lilla Anglian.

 

-Jag sa att du skulle bromsa, inte tvärnita, grymtade Evert från golv­et.

 

Så höll det på långt in på natten, alla har dråpliga minnen. Men det är med stor respekt för Evert J-berg vi drar alla historier, han lärde oss yrket, och alla han lärde upp fort­satte som fotografer.

 

Per-Erik Jäderberg, Olle Blid,Torbjörn Andersson och Jan Diising pratar fotom i n nen. foto: lasse halvarsson

 

Jan Düsing har väl plåtat flest is-hockey-VM i landet, vinnare av ”Årets Bild“, anställd på Expressen sedan slutet av 1960-talet.

 

Framlid­ne Olle Mattsson jobbade många år hos Evert innan han kom till GD. Själv minns jag bäst hur Evert fastnade med slipsen i framkallningsmaskinen en stressig ishockeykväll. Han ropade på hjälp medan snaran drogs åt…

 

Jag storskrattade och kunde inte hjälpa honom. Men vi fick iväg en bild till DN den kvällen också.

Lasse Halvarsson

 

Detta är publicerat med sonen fotograf Per-Erik Jäderbergs tillstånd.

GÅ till innehållsförteckningen över SAMTLIGA MEMOARER.

 

Fotograf Jäderberg
Mobil: 0705-12 26 26 E-post: info@j-berg.com
Övre Bergsgatan 9, 802 51 Gävle
Webbdesign: Perfica

—————————-

maj 15, 2012

Sammanställt av lisse-lotte@danielson

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Comments

Leave a comment

name*

email* (not published)

website