Centralpalatset i Gävle byggdes mellan 1891-93

Publicerat i Gefle Dagblad Söndag 24 maj 1998

Text: Åsa Nilsson och Foto: Mats Åstrand

 

Centralplan 3
CENTRALPALATSET

 

På mark som skapades när Östra Lillån fylldes igen, byggdes Centralpalatset 1891-93. Arkitekt var Ferdinand Boberg. Blandningen av stora privatvåningar, butiker och kontor i en och samma byggnad var ett nytt inslag i stadsbilden. I Gävle byggdes inom loppet av åtta år tre sådana palatsbyggnader.

Vid invigningen 1893 fanns utöver privatvåningarna bland annat; Helsinglands enskilda bank, ett stort spritmagasin, restaurang, kafé, ett nykterhetshotell och rikstelefonstation. På vinden en fotoateljé och Rikstelefontornet.

En stor del av huset hyrdes tidigt ut till Post- och Telegrafverket. I privatvåningarna bodde många telegraftjänstemän med familjer. En av husets delägare, P. P. Waldenström, sålde sina aktier då lokalerna skulle hyras ut till Brännvinsbolaget.

På baksidan, längs N. Centralgatan, byggdes en envåningslänga för butiker med nedgång till en saluhall. Saluhallen byggdes med gjutjärnskolonner och hade ett  imponerande glastak för dagsljus, beläget på Centralpalatsets gård. En nedgång till saluhallen fanns också från Centralplan.

Fram till 1930-talet var alla fönster mot Centralplan rundbågiga. 1948 påbyggdes en femte våning som fick fyrkantiga fönster.

————————————————————————————-

april 16, 2012

Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..