Medlemsdagbok – 2006 – Del 2

Onsdag 2006-06-28.Stadsvandring angående kvinnor som påverkat Gävle medGärd Folkesdotter.

Mellan 30 – 40 personer (varav två Gävledragare) möttes upp vid bysten av Karolina Själander (1841-1925)på Rådhusesplanaden. Hon gav namn åt Själanderska flickskolanoch uppförde 1877 skolhuset på Norra Rådmansgatan samt var med och bildade Föreningen för kvinnlig politisk rösträtt.

Vi fortsatte vidare till Carin Ellbergs skulptur “Det femte elementet” av rosa betong. Åsikterna om denna varierade kraftigt och ljudligt.

Vårt tredje mål var den planlösning av Drottninggatan och Kungsgatan som godkändes av drottning Kristina (vilken levde på 1600-talet och var mor till Gustav II Adolf).

Promenaden fortsatte till Slottet. Slottsfru Ellen Hagen (1873-1967) gift med landshövdingen Robert Hagen, var under sitt långa liv mycket aktiv som kvinnokämpe, politiker, fredsvän och författare och var känd för sin starka personlighet och sin oräddhet. Hon tog initiativ till bl. a en rösträttsförening i Uppsala 1902. När maken avled 1922 kom en framställning från något håll i länet att få Ellen Hagen till landshövding, men det stod i Svea Rikes lag att landshövdingen skulle ta befälet över länets militär och polis i händelse av uppror. Det kunde en kvinna inte göra, enligt samma lag./Lotta.

Fredag 2006-06-23. Midsommarafton hos Märta. Välkomstdrink och klurig frågesportrunda inledde kvällen i Märtas trädgård. Tacksamt nog hade regnskurarna slutat och solen värmde gott. Märta hade tillsammans med Lotta L-A iordningställt altanen där vi alla 13 deltagare kunde njuta av vår medhavda matsäck. Efter maten indelades vi i lag – Sverige mot Tyskland och lekaktiviteter vidtog. Springande runda huset med en potatis på sked, klarade vi alla av elegant, däremot uppstod ibland problem att träffa piltavlan. Att hålla en fjäder i luften genom att med egen kraft blåsa eller att snabbt upphissa en sockerbit på tråd till munnen var definitivt det svåraste. Allt genomfördes under mycket skratt och glada tillrop. Tyskland avgick med seger 3 -1. Finfina vinster utdelades till lagmedlemmarna efter varje delseger. Kaffe och jordgubbstårta avrundade en mycket trevlig kväll/Hjördis.

Tack o bock till Märta med assisterande Lotta L för en fin midsommarafton i trädgården på Blockstensvägen.Vi var 12 gäster samt Märta och Lotta L som firade midsommar tillsammans. Jag och två till Gävledragare var lite försenade och när vi anländer ser vi att Märtas trädgård är fylld av figurer med mer eller mindre lustiga hattar/mössor på sig. Hjördis har en urläcker knallgrön potta på sig och Ulla H en lite vanligare stråhatt. Ulf är helt suverän i sin mössa med en liten fjäder på sidan. Märta tycks vara en riktig hatt- och mössamlare. Vi förstår att vi har kommit rätt, Gävledraget är på G. Vi som anländer lite senare gör trädgårdsrundan med frågor på egen hand, måste erkänna att visst samarbete sker bakom husknutarna, men det gick inte bättre för den skull. Intog sedan mat o dryck på Märtas somriga altan. Alla var sin egen kock och ingen verkade klaga på den medhavda maten. Korta avbrott med lite muntrationer från Lotta och Märta, journalgrodor och sportgrodor m m. Efter maten var det dags för lite midsommarlekar/tävlingar i gröngräset. Två lag bildades och kämpade för fullt med att springa runt huset bärandes en potatis på sked. Det fanns viss möjlighet till fusk bakom huset! Pilkastning – några pilar hamnade dessvärre i komposten!!! Bäst på att hålla en fjäder i luften genom att blåsa på den – där var Ulf outstanding, övrigas fjädrar intog snabbt markläge. Fira upp en sockerbit på tråd med munnen – Ulla H lyckades bäst efter idogt idisslande. Bästa lag vann……..eller var de kanske bäst på att fuska? Märta bjöd på ett bord fullt av priser, det var bara att välja och vraka för alla deltagarna. Sedan var det dags för ett absolut måste på midsommarafton, hembakad JORDGUBBSTÅRTA, som vi lät oss väl smaka av. Efter lite småprat och anfall från objudna gäster – myggor – bröt vi upp. En del av oss for nöjda hemåt och några drog vidare på nya äventyr vid Södra Kolonin. Där hade Ann-Charlotte öppnat upp sin fina trädgård för Gävledraget innan det var dags för dans till Jack and the New Rippers. /Ulla E

Torsdag 2006-06-22. Intervju av Arbetarbladet. Reportrarna hade hittat oss via sökmotorerna och ringde för att be oss berätta om vad vi anser om midsommarafton och hur vi planerar att tillbringa den. Det var bara att i all hast stänga av datorn och skynda sig ned till café Mamsell på Berggrenska gården där journalisten Lisa Röstlund och fotograf Lars Nyqvist mötte oss. Vi poängterade flera gånger att detta inte är en singelklubb utan en vänskapsklubb och att vi inte har någon åldersgräns. Jag anser att de gjorde ett mycket bra reportage med ett litet undantag som märktes tydligt i pappersutgåvan. De hade blandat ihop våra namn, detta syns inte lika bra i denna webbversion. Strunt samma, det är inte vi utan vårt syfte med denna förening som är det viktigaste. Eftersom vi inte på något sätt har annonserat tidigare så undrar vi nu litet om detta får någon effekt på antal medlemmar. Tiden får utvisa detta. Se nedanstående utdrag och klicka på länken för ytterligare information:

Med vänskapsklubben blir det drag
[2006-06-22] – Alla människor är ensamma då och då, säger Lisse-Lotte Danielsson, som tillsammans med Hjördis Holm startade vänskapsklubben Gävledraget i januari. Men en skilsmässa eller flytt behöver inte betyda ensamhet. Gävledraget, som har 101 medlemmar, firar i dag midsommar tillsammans i Sörby.
/Lotta.

Onsdag 2006-06-21. Mer om Pragresan. Tack Pragvänner! Visst var jag väl litet orolig innan ni kom – hade jag varit för impulsiv när jag bjöd in er alla tolv till min lilla fågelholk? Så kom ni cyklande och alla fick stjärterum och visst kändes det också som vi fick hjärterum. Speciellt när vi lämnade myggen och trängde ihop oss i mitt lilla fågelholkskök. Kul att träffas litet primitivt. Lotta och Gittan trängdes vid diskbaljan och Ulla torkade diskhandduken blöt. Vi tycks trivas tillsammans i alla lägen. Tack för god samvaro och fin värdinnepresent. Vill också tacka för ert generösa matbidrag. I love you/Solveig.

Måndag 2006-06-19. Friskis & Svettis basgympa i Gävle. Minst sju, kanske åtta Gävledragare kunde skönjas bland folksamlingen. Lika underbart som vanligt, puls-gympa på basnivå till härlig medryckande musik. Det sorgliga är att det nästan bara är de som brukar gå på dessa pass även under vintern som är där (något undantag fanns dock). Detta är ju ett perfekt tillfälle för alla som ännu inte provat på Friskispassen. Dels är det på basnivå anpassat för helt otränade personer, dels är det gratis. Varför inte passa på och testa? Kan konstatera att på Friskis & Svettis hemsida under fliken Utomhus har man endast tagit upp Stavgång och Crosstraining, inte ett ord står om utomhusgympan i Boulognerskogen. Men ni kära Gävledragare har i alla fall möjlighet att läsa om detta så kom på dessa pass!Lotta.

Söndag 06-18. Heldagstur med Briggen Gerda. Minst 28 grader – helblå himmel – ljumma vindar. Packa ned kamera, 2 varma tröjor och långkalsonger i ryggsäcken – någon SA faktiskt att det kunde bli rejält kallt på sjön och slutligen – för alla eventualiteter – bikini under klädseln som det innersta lagret utifall…. Fram med cykeln, trampa, trampa och i god tid fanns jag och mina övriga 7 Gävledragare vid briggen Gerda 08:45 för att bockas av på anmälningslistorna till en heldagstur.

Briggen Gerda är så vacker med alla sina många segel. Det blev inte direkt sämre av att Ingvar Henricsson, enl. Arbetarbladet känd som Gävles Sjöfartsorakel, kommenterade vad som hela tiden hände och vilka som hade bott i de villor som vi passerade. Jag gjorde research om honom via Google och hittade då en artikel om Gerdas jungfrutur med passagerare ombord den 13 juni där han också hade varit med. Där finns också ett videoklipp (titta på det med påslagna högtalare) som visar hur vädret var under den turen och jag är överlycklig över att vi i stället fick åka med dagens tur som var avsevärt behagligare med tanke på väderleken. Ingvar är en fantastisk guide, oerhört intressant att lyssna på och när jag sökte vidare om honom på webben upptäckte jag att han bl. a. hade haft hand om stadsvandringar i Gävle i mer än 20 år. Jag blev så glad över detta då det är ett av mina stora intressen. Själv berättade han mycket försynt att han jobbar som konsult. Jag passade på att berätta för Ingvar om Gävledraget och hoppas verkligen att vi får kontakt med honom då han skulle studera vår hemsida för att se vad vi sysslar med. Han är en mycket intressant människa med stora kunskaper inom många områden.

Jag talade också med en annan spännande man som befann sig på båten, Lars Svanström,vilken hade varit med om att hitta Nedjanett svenskt ångdrivet lastfartyg, byggt i Skottland 1893 och som förliste i Gävlebukten 1954. Plötsligt började jag läsa även om detta – oerhört spännande. Vad vore livet utan Internet!

När vi hade startat vår tur fick vi kaffe med smörgås och lunch (pyttipanna, rödbetor och ägg) serverades kl.13:00. Enormt trevlig personal, såväl manliga som kvinnliga, gjorde inte saken sämre. Jag hade hjärtat i halsgropen när jag såg dem klättra högt upp bland masterna. Oj så många tampar och rep att hålla reda på (här skulle man bara våga kalla dessa för SNÖREN).

Brunbrända och solmätta kom vi ÅTERIGEN hem efter ännu en fantastisk och drömlik dag! Vi kände det alla som om vi hade varit på en lång semester.Lotta.

/Fredag 2006-06-16. Uppföljning av vår Pragresa. Denna gång var vi alla 12 samlade hos Solveig i hennes kolonistuga i Strömsbro för att återuppleva vår fantastiska resa till Prag. Eftersom vi har träffats dels före resan, under resan och nu efter resan har det tillfälligt blivit ett speciellt mininätverk bland oss av just denna anledning. Solveig som bor halvårsvis i Miami känner oerhört starkt för våra svenska traditioner. Vi fick väldigt god drink med hembakade brödkuvert fyllda med gott och spännande innehåll. Därefter fick vi nässelsoppa även nu med hembakt matbröd. Så kom en härlig sufflérulle med köttfärs och sallad och slutligen kaffe och hembakt rulltårta. Vi blev så mätta att vi blev tvungna att promenera längs den vackra ån som finns vid kolonin. Den hade inte jag sett tidigare. Kvällen var sammetslen, varm, blå, blommande syrener – Sverige i sin vackraste skrud. Så kom alla bilder fram från Prag. Eftersom det var många fotografer var det även MÅNGA bilder. Vi skrattade gott åt mer eller mindre förskönande bilder av oss. Det kändes som resan upplevdes på nytt. När kvällen led mot sitt slut klämde vi alla in oss i det mysiga köket och drack kaffe samt likör, inköpt i Prag efter rekommendationer. Det var nog en av våra mysigaste kvällar. Slutligen cyklade vi alla hem i klump och följde var och en hem. Det kändes så härligt så vi ville förlänga kvällen så länge som möjligt. Tack Solveig för en fantastisk kväll och tack ni alla underbara Gävledragare för den fina boken som jag fick i present/Lotta.

Boll och fritid i Boulognern kl.18:30. En liten rapport från fredagens klubbkväll. Vi var tio st. 5 damer + 5 herrar, därmed var lagindelningen given (damer mot herrar). Spelet var tufft men rättvist. Till sist avgick dock ynglingarna med segern. Vädret var med oss “oxå” ikväll. Fortsättning följer om två veckor (30/6), sen behöver boll o fritid lite semester/Sören

Torsdag 2006-06-15. Vandring bland Skulpturer och textilier i Gävle.Mer info./Lill

Onsdag 2006-06-14.Stadsvandring i Lilla Tierp, Gävle. Kvällens stadsvandring under vägledning av Olof Hirn, tidigare byggforskare, gick denna gång i området i Gävles södra utkant som kallas “Lilla Tierp”. Det ljuvliga vädret som ännu håller i sig hade lockat ungefär 70 personer. Olof gav oss en god lektion i hur denna del av Gävles södra utkant skapades. Det var anställda vid Uppsala-Gävle Järnväg som bildade en egnahemsförening 1913. Den grundades på en solidaritetskänsla att bygga ett eget hem. Det var krig, fattigt och en kollektiv lösning sågs som en möjlighet. Då många politiker, konsumentföreningen, HSB och ledande personer i samhället såg positivt på egnahemsrörelsen började de första 22 villorna att byggas maj 1916 – husen skulle vara färdiga i oktober det året. Villorna fick hög standard, med WC och de hus som byggdes lite senare fick också centralvärme. Hela området är som en egen liten stadsdel, nästan lite gömd för resten av Gävle.

Under årens lopp har det blivit sammanlagt 47 hus, det sista byggdes 1927. Villorna är indragna på relativt stora tomter, trädgårdarna är lummiga med många träd och inget hus är det andra likt förutom att storleken är ung lika i höjd och volym. Området ligger från Fleminggatan/Centralgatan och fortsätter in mot Runda vägen, vidare mot Södra Koloniträdgårdarna. Vid korsningen Koloni-entrén och Mäster Olofsgatan ser man Albions mäktiga borgliknande portal i fonden (Albion byggdes 1918 och några år framåt).

Det mumlades i gruppen här och där att inte många av deltagarna hade varit i detta område. Det blev en “oh-oj-så-fint-det-är-här”!-upplevelse av dessa fina gamla välbevarade villor, väl uppväxta trädgårdar och den ljuvliga syrendoften överallt förstärkte idyllen. Samtliga hus är vackert inramade i enhetligt höga staket, men utförda i olika material som järn, häck eller trä.

Det finns en bok om “Lilla Tierp”, som jag inte uppfattade titeln på, men hjälp finns att få på Stadsbiblioteket!

Den som villveta fler detaljer och mer om vilka arkitekterna varit till denna pärla i Gävle kan hämta ytterligare kunskap där. Det var svårt för mig att uppfatta allt vad Olof Hirn berättade med den stora grupp vi var. Fem personer från Gävledraget var med, Lotta, Åke, Karin, Lars samt ytterligare en ny – den 100:e – som är undertecknad vid pennan/ Lill.

Lördag 2006-06-10.Utflykt till Dalarna kl.09:30. Blååå himmel – årets första riktiga sommardag – sammet i luften – kalvar utsläppta på grönbete efter en låång och tröstlöst kylig vår – ÄNTLIGEN!!

Där stod vi och strålade av fröjd bredvid 3 inhyrda minibussar och hade förstås egna chaufförer. Totalt var vi 22 personer. Den enda som saknades var upphovet till denna sagolika dag som sorgligt nog hade fått förhinder. Tack för din enorma initiativförmåga Kristina, vilken tur att vi har dig även om du själv inte denna gång fick glädjas med oss.

Vi åkte alltså till Mora och besökte såväl museet som Anders Zorns bostad. Endast halva Zorn-utställningen fanns på plats då resten tillfälligt var utlånat till Danmark. Å andra sidan fick vi i stället glädjas åt den inlånade utställningen av Skagenmålarna. När vi skulle besöka Zorns bostad blev det en del glada skratt. Vi fick veta att om vi var minst 15 st. och betalade i klump med jämna pengar skulle vi få en rabatterad kostnad av 45 kr per person. Tro mig, det är inte alls lätt att få ihop detta belopp från en massa personer utan växel och sedan med bävan i halsen handla biljetter till alla. Med oro såg vi när biljetthögen efter inköpet fördelades. Hade vi räknat rätt? Eva och jag vågade inte betala i kassan utan vi skickade Janne som inte hade en aning om hur mycket pengar han fick med sig. Gissa vår lättnad när alla fick en biljett i slutändan. En duktig guide avsattes till vår grupp som var den första den dagen. Ett mycket mycket intressant besök.

Det sagolika vädret fortsatte och vi fick tips om en fin restaurang med utsikt mot vattnet. Slutligen beundrade vi på hemvägen den sagolika utsikten vid Tällberg, där glass, kaffe och dalahästar inhandlades. Vi kom hem vid åttatiden och alla var trötta men nöjda efter alla härliga intryck. Det finns knappast något grannare än Dalarna en riktig högsommardag!/Lotta.

Onsdag 2006-06-07. Tillsammans är man mindre ensam”. Det har sina fördelar att vara webb-master! Jag får en chans att rekommendera en helt underbar bok som jag just nu håller på att läsa Tillsammans är man mindre ensam“, (klicka på länken) av Anna Gavalda. Köp eller låna den! OK, inte alla recensioner är positiva men de flesta är det och själv tycker jag att den är helt underbar. På något sätt associerar jag dess budskap med Gävledragets budskap – vi bryr oss om varandra. Alla människor, även den som har massvis av vänner kan i vissa ögonblick känna sig ensam. Detta är en bok som man blir oerhört glad av och det som gör mig glad vill jag alltid dela med mig till andra./Lotta.

Tisdag 2006-06-06. Minigolf i Boulognerskogen, Gävle. Trots ett aktivt ackompanjemang av line-dansarnas smäktande musik så här på nationaldagen, vilket gjorde att det då och då ryckte till i våra egna vältrimmade dansben, lyckades vi fem glada minigolfare från Gävledraget att hålla oss på mattan, och inte bara en matta, utan hela 18 stycken under den cirka en timmen ett parti golf tar. Inga sneda och vinda slag kunde skönjas hos någon av deltagarna och lyckades vi någon enstaka gång missa en putt så kvittrade vi bara glatt ”den dagen den sargen”. Trots en notering om att åtminstone fyra av oss slog en sjua var blev ändå slutresultatet lysande för samtliga.” /Gunnar M

Måndag 2006-06-05. Friskis & Svettis basgympa i Gävle. Igår startade det igen – utegympa i Boulognerskogen kl 18:00. Fem ivriga tjejer (inklusive en efter benbrott och 2 års uppehåll totalt otränad författare) påmindes åter om hur fantastiskt det känns att få ligga i doftande sommargräs (kittlande i näsborrarna) medan armar och ben sträcks ut i takt till musiken. Temperaturen var perfekt, ALLT doftade sommar. Musiken så medryckande skapade lyckokänslor. Kära Gävledragare, ni som aldrig har vågat testa detta tidigare, kom dit ni också. Jag var med säkerhet den sämste bland deltagarna men mina mungipor löpte från öra till öra i ett stort leende. Vågar VI så vågar ni också. Man får vara hur ”töntig” som helst – det viktiga är att ha roligt. Vi är nu så många Gävledragare så det finns alltid någon/några där som ger gruppgemenskap. Låt oss göra allt för att hålla oss pigga och friska länge, inte minst med tanke på allt roligt som ligger framför oss. När vi inte har våra caféträffar – låt oss gympa och skratta i Friskis & Svettis regi, det är dessutom helt gratis./Lotta.

Söndag 2006-06-04. Promenad och mötesplats vid Spårcentralen i Hemlingby kl .11:00. Vi var var sju glada motionärer i Hemlingby denna skogsfagra söndagen efter beach partyt. Lite folk, lugnt och skönt i spåret. Det blommar så otroligt vackert överallt i skogen, bäst att passa på för snart har vårblommorna gjort sitt. Vi tog 6:an lätt som en plätt och Stefan ränner iväg som “skjuten ur en kanon”……. Alla hade matsäck med sig utom Stefan så vi följde snällt med honom till stugan så han fick förse magen med en ordentlig brunch. Vi hade en lång fikastund utomhus med livliga diskussioner om tekniska kontoret, snöröjning, färdtjänst m m, m m. Britt-Louise kan mycket om det mesta inom kommunen./Ulla E

Lördag 2006-06-03. Beachparty i Harnäsbadet, Gävle. STORT TACK till våra festfixare Jan, Ingela och busschaffis Staffan. Vi var 21 st. på Pingstfest i hänryckningens tid, bussfärd både dit och hem, vad kan vi mer begära. Välkomstdrink i solen på väl tilltagen altan med utsikt över Harnäsbadet, där några unga grabbar hoppade från trampolinerna rakt ner i vattnet, BRRR, kan inte ha varit många grader. Vi nöjde oss med spel i det gröna istället, såsom kubb o boule. Frågesport och litet korsord tog vid, där Ulf visade sig vara klurigast av oss alla. Evas hunger började bli outhärdlig redan innan vi började känna doften av rök och grillat från vår eminente huskock Jan. Ingela stökade i köket med salladen och snart var det dags att slå oss ner vid dukat bord med sommarblomster och fint utlagda stenar. När det gäller maten får någon annan göra sig hörd, vegetarian som jag är och hade eget med mig. Alla verkade dock mätta och belåtna. * ) Kaffe och mumsig hembakad kaka smakade fint som avrundning. Vi sjöng oss igenom en stor del av allsångshäftet, lite falska toner här och där från oss som inte är körmedlemmar, men vad gör väl det. Efter en stund dånade dansmusiken för fullt och vi gjorde vårt bästa för att skaka ner maten. Sedan spelade Jan gitarr igen och vi sjöng en stund innan det var dags för avslut. Vi rafsade snabbt rent från borden och fyllde soppåsarna. Erbjöd mig som städare dagen efter, men festfixarna var fast beslutna att fixa det själv. Tack o Bock för en finfin pingstfest./Ulla E

* ) Från grillen fick vi kassler, kyckling och korv med tillbehören potatissallad, grönsakssallad, varma vitlölksbröd och sist men inte minst Ingelas goda hemgjorda grillsås. Allt smakade jättegott och vi blev alla mätta och belåtna./Ann-Sofie

Fredag 2006-06-02. Bollspel och picnic i Boulognerskogen, Gävle. Vi var 10 st. som spelade krocket och kubb. Ställningen i spelet böljade fram och tillbaka – till sist hade Tommy H vunnit i krocket men i kubb fick han ordentligt med smisk.Vädret var strålande/ Sören P.

Söndag 2006-05-28. Promenad och mötesplats vid Spårcentralen i Hemlingby kl .11:00. Vi var fem stycken hurtfriska på två ben samt en halvrultig på fyra ben som i ett riktigt skönt sommarväder promenerade 5 km-spåret i Hemlingby. Tyvärr tyckte jag att vädret såg lite halvrisigt ut en timme före promenaden så att jag tog varken fika till mig själv eller vatten till Sture med mig. Men de övriga fyra var sanna väderoptimister och hade med sig skaffning för att kunna fika på någon av de fina rastplatserna runt spåret. Jag och Sture såg väl lite utsvultna ut när vi stannade efter cirka 4 km och blev därför bjudna på macka och kaffe för husse och friskt vatten samt även lite smakprov på olika mackor till den fryntlige och tiggande men alltid glada Sture. Gott smakade det i alla fall och visst är det härligt att fika ute i fria naturen när solen skiner och det är hyfsat varmt. Efter totalt nästan två timmar var vi åter vid spårcentralen och skildes åt med nöjda miner./Gunnar M

Klicka på sammanfattningen omGävledragets Pragresa 22 maj – 27 maj 2006med Europa Direkt./Lotta.

Torsdag 2006-05-25. Data- och Internetkurser för de som ännu inte hade hunnit lära sig detta. De två parallella datakurserna är nu avslutade. ” Oj vilken respons!” Jag kunde i min vildaste fantasi inte drömma om ett sådant engagemang som Gävledraget-kvinnorna Lidia, Kerstin, Barbro och Sonja, i grupper om två och två vid 8 mötestillfällen vardera (det blev cirka 10 timmar per grupp), visade när jag lotsade in dem i datavärldens luriga korridorer. Jag är också lika övertygad efter kursavslut att samtliga nu behärskar grunderna i Micorsoft Word samt kan söka och läsa information på Internet (med förståss huvudfokus på Gävledragets hemsida) och dessutom lärt sig hur Windows fungerar. Detta påstående är inte tagit ur luften utan samtliga visade nämligen prov på en mycket god faktakunskap vid de två provskrivningar (Internet resp.Word) som avslutade varje kursdel. Jag är också tacksam över deltagarnas disciplin på punktlighet (vi höll dock på från mitten av mars till 23 maj) samt den alltid glada och positiva anda som rådde trots ibland ganska skrynkliga hjärnor. Vi vill också tacka Gävle kommuns Medborgarkontor för gratis upplåtande av sina datorer till oss. Man ansåg oss säkert som en rolig “datavetenskaplig institution” som under vår resp. utbildningstimme två gånger per vecka ofta piffade upp stämningen även bland övriga besökare på kontoret. Jag hoppas nu att deltagarna kontinuerligt underhåller sina nyvunna kunskaper antingen via besök här på medborgarkontoret eller på biblioteket eller kanske det allra bästa; att man köper sig en egen dator. /Dataläraren Gunnar. (Webbmaster tillägger: Tack Gunnar för en fantastiskt proffsig insats)./Lotta.

Onsdag 2006-05-24. Promenad längs Hälsans stig kl .18:00. Begripligt nog så lockar inte en promenad en onsdagskväll och inför en långhelg så många. Det var bara jag och Ann-Sofie som plikttroget gick runt stigen. Det var ganska varmt men det blåste rejält. Vi två hade dock en härlig promenad i alla fall, det gäller ”bara” att komma iväg/Reijo.

Söndag 2006-05-21. Promenad och mötesplats vid Spårcentralen i Hemlingby kl .11:00. Vi var åtta stycken som deltog i söndagspromenaden i Hemlingby. Vi gick 6 km. När vi gått ungefär halva sträckan kom solen fram och vi kunde sitta och ta en fikapaus. Alla hade inte med sig fika eftersom vädret inte var det bästa på morgonen. Lotta gick vidare med några, som sedan drack kaffe i stugan. Jag följde med resten. Det var en jättefin promenad och nästa gång tänker jag inte glömma matsäcken./Birgitta Mi.

Hammarkören sjunger “Visst ska våren komma i Björksätra kyrka i Sandviken kl 11:00. Vi var tre st. som begav oss till en mycket vacker kyrka vilken vi besökte för första gången. Bara det var en upplevelse i sig. Kyrkan borde dock ha varit fylld med avsevärt fler människor med tanke på de storslagna inslagen av kör, solister och musiker. Jag lyssnade för första gången på länge på predikotexterna som inflikades mellan de musikaliska inslagen. Kände mig litet fundersam! För att få dit fler ungdomar borde mycket kunna moderniseras utan att budskapet för den skull måste bli förvanskat. Det var oerhört vackert, många oväntade och överraskande inslag vad gäller musiken. Anledningen till vårt besök var att vår Ingela i Gävledraget tillhör denna kör och hon hade “annonserat” om detta inslag under Egeninfo! Tack Ingela, jag blev flera gånger tårögd över den mäktiga musiken, över de rena stämmorna och över stillheten inom mig som allt detta skapade. Sedan Gävledraget startade har åtminstone min värld blivit mycket mer “spännande” och fylld av starka upplevelser./Lotta.

Lördag 2006-05-20. Pubkväll på Mingel & Bar i Gävle. Vi var sex tappra medlemmar som kom. Eftersom det samtidigt både var VM-hockey on Schlagerfinal på TV var det tyvärr mycket glest befolkat. Den enda som här höll upp tonen var entertainern som sjöng och spelade för en nästan folktom lokal. Gävledraget hade dock en trevlig samvaro under några timmar innan alla utom värdarna gick hem för att se schlagerfinalen. Jag och Janne stannade kvar till halv tolv innan vi nöjda och belåtna knallade hemåt för att i efterhand titta på den videoinspelade semifinalmatchen i Hockey-VM mellan Sverige och Kanada./Gunnar.

Fredag 2006-05-19. Pubkväll på Bishop Arms kl. 17:30 i Gävle. Vi var en liten men tapper och glad skara som träffades, 8 Gävledragare och en långväga gäst från Skellefteå (en väninna till en av oss som var på besök). God mat och dryck intogs och samtalet flödade…. allt från koloniträdgårdar till huruvida man ska göra sig av med bohag/saker eller ej, kopplade till positiva eller negativa minnen. Åsikterna gick isär men respekterades i högsta grad. Vi pratade också om hur vi påverkar andra, om relationer och Britt-Louise gav oss en intressant reseskildring från en resa hon precis kommit hem från. Christer, tack så hemskt mycket för skjutsen hem, kändes verkligen skönt att komma hem på ett tryggt och bra sätt. Kram på dig och ha en riktigt härlig resa till Prag./Susann

Onsdag 2006-05-17. Promenad på Hälsans stig kl. 18:00. Ann-sofie och jag inväntade med stor spänning för att se om det skulle komma några med på denna lite regniga vår promenad. Vi blev totalt fyra som tog oss runt Hälsans stig i god fart och konstaterade att man hade börjat anlägga en Beach volly plan (tror jag att det heter) i Boulongerskogen. /Jan

Söndag 2006-05-14. Fotboll Var på fotboll 17:00 och döm om min förvåning att intresset att gemensamt besöka detta stora evenemang var nästan lika med noll. (Gefle gjorde också noll mål, Hammarby ett ). Det var jag och Ann-Sofie från Gävledraget som gick tillsammans, sedan hörde jag att andra spridit ut sig på arenan. Drygt 7000 personer, varav speciellt ett 1000-tal härliga och glada Hammarbyfans förgyllde stämningen. Mest sol, några få regnstänk men hyfsat varmt i luften. Med lite tur kunde Gefle ha tagit en pinne, men man är lite för ineffektiva i avslutningarna framför mål.Trots allt en skaplig match, främst i andra halvlek då spelet öppnade sig lite mer jämfört med den tillknäppta första. Ny högtalaranläggning behövs dock på Strömvallen, nu hörs det nästan inget alls över till den långa ståplatsläktaren./Gunnar.

Södersöndag i Gävle. Vi var 17 glada medlemmar från Gävledraget som samlades utanför biblioteket kl 13:00. I ett fint vårregn promenerade vi till Snusmajastomt för intagande av kaffe. Väl styrkta vandrade vi runt och besökte konstnärerna. Gävledragets egen konstnär Elisabeth, berättade lite om sin teknik och konst – mycket imponerande alster – tack Elisabeth! Den tjejen kommer att gå långt men så tillhör hon ju också “vår” förening! En del av oss vandrade vidare till fotboll och andra stannade för att lyssna på aktionen. Södersöndagen avslutades i en härlig vårsol/Jan.

Promenad längs Hälsans stig. Kl 11:00 träffades 7 på promenad i den härliga vårsolen. Vi konstaterade att träden börjar att blomma och så även vitsippor och blåsippor. Allt tycks vakna till liv på en gång, man hinner inte riktigt med, det går väldigt fort nu. Jag kan inte låta bli att citera : ”Den blomstertid nu kommer med lust och fägring stor, du nalkas ljuva sommar, då gräs och gröda gror. Med blid och livlig värma till allt, som varit dött, sig solens strålar närma, och allt blir åter fött”. Var rädd om varandra så ses vi… /Jan.

Lördag 2006-05-13. Pubkväll på Mingel & Bar i Gävle. 10 – 15 personer, kanske var vi ännu fler medlemmar som kom och gick. Mingel & bar har blivit en träffpunkt på lördagar för Gävledraget – man titta in och kollar läget och
antigen stannar man eller väljer att dra vidare. På stan drog gamla jänkare fram, härlig stämning mycket folk.
På Mingel & bar lyssnade vi till 2 trubadurer och myste, Sjöbloms pojken som underhöll oss på slutet, har verkligen vuxit på sig! Vilka lokala förmågor vi har här i stan. Kvällen avslutades med att en del drog ut på stan och kollade jänkare, några vandrade vidare på pubar, Darling var också på tapeten. En trött, men mycket nöjd Jan, vandrade hem genom stan i vårnatten. Tänkte på det där Ingela sa: han var “nysomnad” – norrländskt uttryck , vackert ord./
Jan

Söndag 2006-05-07. Gävledragets styrelsemöte. Styrelsen, som består av 9 medlemmar, samlades i en kvarterslokal på Brynäs. Mötet var mycket givande och vi diskuterade våra samlade intryck efter 4 månader – vad vi har lärt oss av våra misstag för att få allt att fungera bättre och vilka synpunkter som vi har uppfångat från medlemmarna. Ekonomin redovisades och vi beslutade att efter våra utlägg t v spara vårt kapital till framtida större inköp. Bl a skall vi inhandla en musikanläggning till våra egna danser. Hela tiden får vi nya förslag om vad vi kan göra. Det viktiga är att vi DELAR på ansvaret för detta. Risken är annars att våra eldsjälar bränner ut sig. Jag är inte orolig med tanke på våra underbara medlemmar som hela tiden hjälper till på alla sätt men vi bör hela tiden påminna varandra om detta. Mötet avslutades med ett restaurangbesök på Munken här i Gävle vilket, som vanligt, var mycket trevligt. Undertecknad webbmaster vill dessutom berätta att vi har topp-placeringar bland de svenska sökmotorerna vilket verkligen hjälper oss i vår marknadsföring. Vårt statistikprogram upplyser om vilka sidor som är mest besökta och denna dagbok är en av dem./Lotta.

Promenad längs Hälsans stig 11:00, Gävle. 4 glada och pigga killar (?!) gick i rask takt med glatt humör och njöt av den härliga vårsolen./Reijo T

Lördag 2006-05-06. Besök i Biludden. Vi var 16 st “Gävledragare” som strålade samman kl 10:00 vid Konserthuset. Ett strålande väder lyfte humöret och vi förflyttade oss dit i 4 bilar. Janne Melin är den perfekta värden. Förutom att han hade införskaffat bröd och korvar med tillbehör som han bjöd på berättade han också om såväl naturreservat, fågelsorter, fiske och allt annat som ingår i en sann naturväns intressen. Vi njöt oerhört av dagen, vissa ville inte alls förflytta sig utan låg kvar och solade. Vi var 4 st inkl. Janne som fortsatte med att besöka både Rullsand och Brämsand och kunde samtidigt notera att man håller på att bygga en fin dansbana i Rullsand. Vi besökte också Långsand där två av våra nya medlemmar har sitt fritidshus, Karin och Björn. De hade berättat om platsen och vi konstaterade att det är väldigt fint där. Slutligen körde oss Janne till Gårdskärs fiskeläger “Fiskehamnen” från 1874. En liten idyllisk plats som inte tycks ha ändrat sig ett dugg. Avslutningsvis körde Janne oss till Sandbankarna och där hittade vi pricken över i!!!. Ett ställe som är nära från Gävle, endast 1,7 mil bort. Det är avskilt med en underbar strand och dit kan vi spontant åka en kväll i sommar när det är varmt. Vi köper engångsgrillar samt grillkött och delar på kostnaden för detta samt bensinpengar. Vi tar med vin och Janne spelar gitarr och vi sitter och sjunger och njuter och de som vill tar sig ett dopp. Tack Janne för denna perfekta dag, vilken tillgång du är för Gävledraget!/Lotta.

Fredag 2006-05-05. Möte inför Pragresan på Restaurang Spice of India, Gävle. Vi var 10 st “Gävledragare” som kom dit, 2 av oss hade fått förhinder. Ingen av oss hade varit här tidigare. Som tur var hade vi Restaurang-Chansen-kuponger då priserna var ganska dyra. Det var en speciell kryddning som var rolig att prova på. Främst njöt vi av vitlöksbrödet. Ett litet minus var att det var väldigt besvärligt att få byta till ett vegetariskt alternativ trots att detta ingick i menyn. Slutligen löste sig även detta. Vi hade som vanligt jättetrevligt tillsammans även om det inte blev så mycket planer inför själva resan. Dock kände vi alla av att semestern är i antågande. Vi kan sannerligen konstatera att vi har blivit ett väldigt lyckat gäng som tycks passa perfekt ihop. En medlem var där för första gången och kom nästan direkt från Miami. Vår Solveig skall alltså börja sin säsong inom Gävledraget med att delta i Pragresan och hon smälte direkt in i gruppen./Lotta.

Söndag 2006-04-30. Valborgsmässoafton på Restaurang Kvarnborgen, Gävle. Vi var 7 st “Gävledragare” som kom till Vårfesten kl 19.00. Ytterligare 5 st kom senare. Några var tidigt ute och fixade ett eget bord åt oss. Vi fick välkomstdrink med fruktbitar och sedan var det dags att avnjuta en fin förrättsbuffé, där vin, öl eller bordsvatten ingick. Redan ganska mätta högg vi in på varmrättsbuffén och efter en stunds magvila fyllde vi på av efterrättsbuffén med en fantastiskt god Apfelstrudel, olika frukter och Toblerone. MUMS! Mästerkockarna Rolf Schubert och Mario gjorde ingen besviken. Vi fick otroligt mycket för 250 kr. Sedan var det dags att ställa undan bord, vi hade tur som hade vårt kvar att sitta vid. Vi var ganska dästa efter all god mat, men som tur var hade vi alerta danskavaljerer från Gävledraget som gjorde sitt bästa och såg till att vi damer fick röra på benen med jämna mellanrum. Det var idel kända nostalgilåtar från 60-talet med Moonwalkers. Vilken härlig musik att dansa till, både bugg och vanlig dans fungerar så bra. Många som kom dit var par och kände varandra sedan förut. Tydligen ordnas det några liknande fester varje år. Vi försökte sköta oss så vi har möjlighet att få komma någon mer gång. Lagom till vickningen kl 24.00 kände sig Ulla E nöjd både med mat och dans och drog hemåt. De som anlände senare fick efter dansen en god vickning bestående av lax under vitt täcke, krämig Janssons frestelse samt ägghalva med räkor. Efter vickningen droppade gästerna av och vi var några tappra kvar till slutet av en mycket trevlig kväll./Ulla E och Ann-Charlotte.

Lördag 2006-04-29. Pubkväll på Mingel & Bar i Gävle.Det var en kanonduktig entertainer som spelade fina låtar vid pianot. Dessutom satt vi i en lite orientalisk miljö som påminner om Turkiet. Härligt!! Vi var 15 personer från Gävledraget. Vi bör dock framöver inte “beställa” platser då restaurangen genom detta förväntar sig att vi äter mat och vill också veta exakt hur många vi kommer att vara. Eftersom vi aldrig säkert kan säga detta i förväg, vare sig det gäller exakt antal eller vilken förtäring som skall intas får vi droppa in på samma sätt som övrig publik./Gunnar M och Lisbeth.

Lisse-Lotte/Lotta (webmaster)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top