Dikter av Inger Häll

Tre underbara smakprov som berör av en begåvad poet.

 

GUNGA

– Gunga

du svängel av hjärta

i dina frysta tangenter

och ekande toner

Gunga

gunga brus

gunga vindelälvsbrus

gunga rost och gångjärn

– Spela

spela brus

spela vindelälsvsrock

och dansa varandras ljudlag

——————————————-

GULA LÖV

Gula löv på snö

liksom utspridda noter

letar sång bland träd

——————————————-

MÖTE

Jag mötte dig på bron nyss. Där stod vi och såg på varandra. Du på väg till chefsfortbildning med färgat proffsigt hår och jag hörde min gamla mors röst ”Ja skull vill kamm de”.

Vi kramade varandra och det svindlade av år. Jag på väg till Stockholm. Färdigutbildad. Kompetent. Rustad. Bilder av oss som tjugofemåringar ihärdigt och lustfyllt planterande, planerande flimrade förbi. Såg mig själv titta ut genom köksfönstret ”De har skaffat äppelträd”, hörde min man starta bilen till plantskolan, kände doften av flytande Ariel och såg oss vika handdukar och kalsonger i tvättstugan. Vi rullade ut färdig gräsmatta tillsammans och vi var Vi. I rad hade vi likadana fågelstugor, klématis, barn, bilar och samma recept på köttfärspaj.

Det är väl inte många som bor kvar, hörde jag från min mun.

Nej det är väl en tredjedel ungefär men vi gamla trotjänare stannar, skrattade du och såg oförskämt sund ut. Vad gör du nuförtiden, jag hörde av en anställd att du bor i stan.

Där stod jag.

Och Försäkringskassans utbetalningskort tryckte jag hårt mellan jackärmen och fickan. Och ändå, ändå singlade den ner framför dina fötter. Och jag såg åt ett annat håll.

——————————————-

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top