2-Gävle Stadsarkiv skuggar stadsarkiven i Euskirchen o Köln

 

Iréne Wretemo på resande fot och  medarbetare i Gävle stadsarkiv

 

Delrapport 2.

 

 

Tisdag, 17 april  22:34

Andra dagen gick jag själv till min arbetsplats i stadshuset. Promenaden mellan mitt hotell och stadshuset tar endast mellan 12-15 minuter, alldeles lagom.

Idag har jag bl a lärt mig ännu mer tyska ord genom min registrering, sett några nya aktomslag och sen fick jag se min mentor Gabriele bli otroligt glad för att hon fick en sponsor för skanning.

Jo, här i Euskirchen är sponsring det enda sättet att kunna t ex skanna in fotografier, filmer mm. Några andra pengar finns det inte att få.

Imorgon sak jag få se hur de registrerar deras bestånd.

//Iréne

————————————————

Måndag, 16 april 22:58

 

JA, så var den första dagen till ända.

 

Många nya intryck, både arkivinformation och människor, så årtal och namn bara snurrar i huvudet. Plus några nya tyska ord..

 

Euskirchen är lite “äldre” än Gävle, deras urkundsbrev är ifrån 1302 så det är “lite” tidigare än Gävles som fick sitt stadsbrev 1446. Euskirchen har som Gävle råkat ut för en del stora stadsbränder, staden brann ner bl a 1533 och 1722. Efter andra världskriget fick man bygga upp en hel del av staden igen.

 

Napoleon såg till att från 1750 skulle alla människor registreras. Man började föra födelse-, vigsel- och dödböcker, allt på franska fram till och med ca 1816. När min mentor Gabriele såg att jag kunde läsa böckerna från 1860-talet, texterna är väldigt lika våra texter i svedala, så fick jag mina första arbetsuppgifter. Jag ska skriva in uppgifter från en liggare med information över personer, deras yrke, religion, hemadress, födelseår och yrken i ett Exel-ark…. Det är tur att jag inte skuggar Gabriele helt, hon gör samma sak men med en liggare från 1700-talet.. den är på franska.

 

Sov gott, syns i morgon.

 

Iréne

 

 

 

Nu är jag framme

 

Idag Söndag kom jag till Euskirchen, verkar vara en liten trevlig stad.

Har fått ett mysigt rum på hotellet och det verkar inte vara så många hotellgäster här, jag har i alla fall inte träffat några än.

Vi får väl se vid frukosten i morgon.

Tyvärr så verkar det så att våren försvann idag.. det ska visst bli minus grader i natt..brr.

Nu ska jag sova.. i morgon kommer Gabrielle och hämtar mig vid halv 9 tiden.

Tschüs Iréne

 

Kärleksbron i Köln

Lördag  den 14 april 2012 kl. 18:41 ·

Hohenzollernbron i Köln blev en kärleksbro för ett antal år sedan. Nu är ena sidan full med lås att de även har börjat hänga lås på andra sidan av bron.

Fick höra att man ska ha ett lås och två nyklar. Ena nyckel kastar man i Rhen och den andra ska man spara för att låsa upp låset om kärleken tar slut. Undrar ifall man även kastar i låset då….

Det hänger lås här för all slags kärlek.

/Iréne

 

Historik – Kölns stadsarkiv

lördag    Klockan 14:38 3 mars 2009 kollapsade Kölns stadsarkiv och 2 andra fastigheter samman på Severinstrasse 222-228.

Arkivet som var Tysklands största arkiv och grundades 1406 och hade handlingar ifrån år 922.

Varför byggnaderna kollapsade vet ingen än idag men troligtvis hade byggandet av nya tunnelbanelinjen något med det hela att göra. När planen gjordes för bygget gjordes en lista med de vikigaste byggnadena, tyvärr var inte stadsarkivet med på den listan.

18 december 2008 hade några ingenjörer upptäck 8 nya sprickor i arkivet och man rekommenderade att experter skulle titta på sprickorna, och det gjordes aldrig. Tänk om de ändå hade gjort det!

Kölns stadsarkiv med 65.000 hyllmeter handlingar, 150.000 kartor/ritningar/planer, opublicerade verk av författaren och nobelpristagaren Heinrich Böll mm försvann i schaktet.

Det sägs att 95 procent av arkivmaterialet bärgades men hälften av det är allvarligt skada och en tredjedel helt förstört. Jag träffade en arkivarie på stadsarkivet och hon berättade att det har försvunnit minst 30.000 hyllmeter av material.

Att restaurera allt arkivmaterial beräknas ta minst 30 år, flera tusen arbetstimmar och en kostnad på en miljard euro.

Nu tre år efter kollapsen är endast 1 procent av allt bestånd tillgängligt.

Tyvärr så dog 2 unga män i kollapsen och 36 personer miste sina hem.

Imorgon söndag åker jag till Euskirchen.

Det finns fler bilder i foto albumet “Kölns stadsarkiv”

Tschüs Iréne

Samtliga avsnitt.

————————————————————————————-

april 16, 2012

Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..