Porten till Stornorrland

 

Filmförevisning

 

Porten till Stornorrland    Sätt på ljudet!!

 Det fanns en tid när Gävle på allvar tävlade med Stockholm om positionen som Sveriges viktigaste Östersjöhamn. Gävle blev tidigt utskeppningshamn för norra Bergslagens rikedomar, och dessutom centralort för hela Norrlands fjärrhandel. Makthavarna i Stockholm skulle emellertid sätta käppar i hjulet för denna utveckling i och med det så kallade “bottniska handelstvånget” 1636 som i princip tvingade alla norrländska handelsfartyg att mellanlanda i Stockholm innan varorna såldes vidare söderut. 

Gävle anno 1943 är dock, trots bakslaget 1636, en blomstrande handelsstad. Idag minns många inte längre tvålen Florodol, men i mitten av 1900-talet hittade man Florodol i allas badrum. De 70 anställda vid Gävlefabriken tillverkade 30 000 Florodoltvålar om dagen, och kanske allra bäst sålde tvålarna i svenskbygderna i USA. Sedan 1920-talet var man också kunglig hovleverantör. Tvålsuccén fick dock ett snöpligt slut – Florodol köptes upp av ett annat företag som i mitten av 1950-talet beslutade att Gävlefabriken skulle flyttas till Nyköping. 

Ett Gävlevarumärke som fortfarande hittas i svenska hem är däremot Gevaliakaffet. Gävlebolaget hade rostat kaffe sedan 1920-talet, och några år efter att filmen “Gävle” producerades skulle Gevaliafabriken vara Europas största kafferosteri. 

 Idag är Gävle också platsen för Skandinaviens enda forskningsanläggning för studier av människoapor. Furuviksparken är en av landets mest anrika djurparker, grundad redan år 1900, men nu alltså platsen där forskarna nu försöker komma närmare svaret på gåtan om tänkandets utveckling.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top