Moskéns Eid-fest och döda i Mecka

Utdrag ur artikel Publ. i Arbetarbladet 25/9 2015.

 

Gävle Stämningen var hög vid moskén i Gävle under torsdagsmorgonens Eid-firande. Moskén väntade sammanlagt 1500 besökare under de två bönetiderna.

Al-Rashideen-moskén i Gävle ordnade under torsdagsmorgonen två bönestunder för att kunna ta emot alla som ville delta i Eid-firandet.

 

– Samtidigt som det är två-tre miljoner muslimer i Mecka som genomför vallfärden, så firar vi här för Gävles muslimer, säger Rague Yussuf, talesperson för moskén.

—–

Hundratals döda i Mecka – Gävlebor på plats

Publ. i Arbetarbladet 25/9 2015.

 

Mer än 700 personer uppges ha blivit ihjältrampade i Mecka i samband med pilgrimsfärden. Från Gävle moské är bland annat imamen Abo Raad på plats, men han och resten i sällskapet ska vara oskadda.

 

Hundratals personer dödades i Mecka under torsdagen. Olyckan inträffade under första dagen av det årliga Eid-firandet då två-tre miljoner muslimer vallfärdar till Mecka. Tragedin skedde i Mina, strax utanför den heliga staden. Vid 14.30-tiden på torsdagen uppgavs att fler än 700 personer hade trampats ihjäl, och mer än 850 skadats.

 

Imamen från Gävle moské, Abo Raad, och ytterligare ett antal gävlebor är på plats, men alla ska ha klarat sig oskadda.

 

– Det är så hemskt att det är människor som har dött och mist sina liv, men som tur är så har vi kontaktat dem från Gävle som befinner sig i Mecka och konstaterat att ingen är skadad, säger Rague Yussuf, talesperson för Gävle moské.

 

Nyheten om olyckan nådde fram till moskén precis i samband med att den avslutade sitt eget Eid-firande.

– Det är människor som har mist sina liv så det påverkar väldigt mycket, säger Rague Yussuf.

 

Utrikesdepartementet har uppgett för nyhetsbyrån TT att runt 2.000 svenskar brukar åka till Mecka för att delta i Eid varje år.

Kjell Vowles – Mittmedia

———-

Public. av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com 2015-09-25

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website