Antons var först med allt – av Ulf Kriström

Publicerat i Gefle Dagblad torsdag 24 januari 2008

Detta materiel kommer från Åke Nyléns privata Tidningsurklipp

 

Del 1

 

Antons vinrestaurantpå Norra Kungsgatan 3
Antons vinrestaurant på Norra Kungsgatan 3

Redan 18 januari 1951 serverades hamburgare och Coca-Cola på Antons trots att varken det ena eller det andra fanns i Sverige.

Det påstår reportagebyrån TT Spektra i en aktuell artikel.

 

Men TT Spektra känner inte krögarna i Gävle. Redan den 18 janu­ari 1951 serverades hamburgare i den här stan, och beviset ser ni här ovan.

 

Som synes var det inte heller bara hamburgare som serverades utan också Coca-Cola, en annan fantastisk amerikansk nyhet. Och det var faktiskt samma sak med Coca-Cola. Den fanns inte heller i Sverige när den första gången ser­verades i Gävle. Coca-Cola berättar själva på sin hemsida att drycken kom hit 1953.

 

Amerikanska schlagers på gram­mofon spelades också den där vin­terdagen 1951. Det var förmodli­gen Elvis Presley som sjöng. Han spelade ju in sin första skiva 1953, så det är bara logiskt att Antons spelade hans låtar ett par år tidi­gare.

 

Ja, det var ju på Antons som denna mycket märkvärdiga USA-afton utspelades. Antons, den klassiska krogen som alla talade om när jag som skriver detta började bli till­räckligt gammal för att smyga in på Skeppet och CH, Ugglan och Gefle Wapen, Kungsgrillen och vad inneställena nu hette på den tiden. Den gamla goda.

 

Faktum är att jag borde vara lika hemmastadd på Antons, för krogen fanns kvar ända till 1966 när jag var 20 år. På samma adress då som 1951 då Antons Vinrestaurant för en kväll förvandlades till American Restaurant. Men min­net är blankt, jag kan inte komma ihåg att jag någonsin satte min fot på Antons.

 

Hur som helst startades Antons Bierstube Gefle  den 23 april 1898  av Anton Antoniazzi. Adressen på den tiden var Norra Köpmangatan 5, där det i dag finns en flygel som hör till stads­huset.

 

(Herr Stadsfiskalen Thore Lidén inbjuds till en enkel supé lördagen 23 April 1898 kl 8. e.m. med anledning av invigning av Antons Bierstube Gefle. Högaktningsfullt Anton Antoniazzi)

 

 

Redan 1901 bytte krogen ägare. En Nanny Heitmann tog över, och troligen gifte hon sig i början av 1900-talet, för år 1909 stod en Fru Nanny Hagman som ägare.

 

Någon gång omkring 1925 sålde hon sin ölstuga till en W. Eriksson, som i slutet av 1920-talet tog den med sig och flyttade till Norra Köp­mangatan 15, där det i dag är en ödetomt som används som parke­ringsplats.

 

Eriksson behöll Antons rätt länge men bytte lokaler senare under 1930-talet. Höll till på Norra Kungsgatan 3, vid bingohallen mittemot rådhuset, fram till slutet av 1940-talet. Då flyttade Antons till Norra Köpmangatan 12, unge­fär där Ugglan senare öppnade, och bytte namn till Antons Vinrestaurant.

 

På Norra Köpmangatan 12 höll man också till då det var “American Restaurant” med hamburgare och Coca-Cola i januari 1951.

 

Frågan är om det var W. Eriks­son som var krögare då eller om Knut Gradin hade tillträtt. Det tro­ligaste är väl att Gradin hade tagit över och letade efter nya friska grepp för att locka gäster. Eriksson hade ju ändå varit ägare i 25 år och var kanske både gammal och trött år 1951.

 

Claes berättar  att det var ett gäng som träffades där på 50-talet på Söndagar kl 17:00 för att bl.a. diskutera helgens äventyr. Stående beställning var Biffstek med lök och stekt potatis, måltidsdryck var naturligtvis öl, men dagen avslutades alltid med att vi delade på en flaska Bejas (desertvin).

Claes berättar även att följande Antoniazzi var folkbokförda i Sverige 1900.

Anton – Kaféidkare Lidköping

Gherardo – Positivspelare Stockholm

Giovanni – Positivspelare Stockholm’Giovanni – Positivspelare Stockholm (yngre)

Jenny – Restautörshustru Stockholm

Sudolf – Uppassare Lidköping

 

Gradin höll i alla fall rörelsen flytan­de i ungefar 15 år, och det mest an­märkningsvärda som hände under den perioden var att krogen åter­igen flyttade till Norra Köpman­gatan 15 i något eller några år för att sedan återvända till 12:an 1964.

 

1966 var Antons Vinrestaurants sista år. Sedan har det på samma adress funnits en massa restau­ranger med en massa olika namn. Ugglan var väl först.

 

Själv är jag ingen krögare, men hade jag varit det skulle jag ha återtagit det gamla namnet.

 

Antons.

Kanske till och med Antons Bier­stube.

 

Ulf Kriström

 

 Gå till Del 2

mars 10, 2012

—————————————————————

Gå till Startsida

Sammanställt av Lisse-Lotte Danielson – lisse-lotte@danielson.be

 

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Comments