Följeslagare som vägrar lämna mig. Strövtåg bland mina böcker, PUG 2009-02-19 av Björn Widegren

PUGs program våren 2009.

PUGs program hösten 2008.

PUGs program våren 2008.

Björn Widegren (kulturredaktör på Gefle Dagblad)

Björn anser sig numera vara kulturkonservativ då han främst läser böcker från 50- och 70-talet. Den första boken som nämns handlar om Det sista äventyret av Per Gunnar Evandersom blev en stor klassiker då den publicerades 1:a gången 1972. Björn anser att Evander skriver på ett sätt som gör att man känner igen sig, blir eftertänksam och varnad.

Handling

Boken ger ett känsligt porträtt av en ung man som inte lyckas bryta sig loss från de människor som styr hans liv. Medan sextiotal övergår i sjuttiotal flyttar den unge Jimmy ifrån sin mamma och det lugna livet på landet till närmaste småstad och ett ensamt sjabbigt rum. Livet flyter inte på så bra som Jimmy vill eller som hans mamma vill. Han söker kontakt och kärlek, men hur lydig och snäll han är så misslyckas allt från skola och jobb till förlovning. Med isoleringen kommer ångesten: fiskstim i drömmarna, frysningar i strupen och känslan av att bli blind. Motgångarna leder tillslut till ett totalt sammanbrott.

Boken blev två år senare film med Göran Stangertz i huvudrollen.

 

Evander är en av vår tids mest framgångsrika och produktiva svenska författare. Han debuterade redan 1965 och har sedan dess skrivit ett trettiotal böcker och bland annat tilldelats Svenska Dagbladets litteraturpris 1969 och Litteraturfrämjandets stora romanpris 1975. Evander arbetade som folkhögskolelärare mellan åren 1963-1966. Han har även skrivit ett flertal pjäser för teatern och TV-teatern samt verkat som dramaturg vid Sveriges radio och som producent och regissör för Sveriges television.

Evanders romaner kretsar ofta kring förlorarna i folkhemmet. Gång på gång gestaltar han personer som är svikna av samhället och har psykiska problem. Hans tidiga romaner från 1960-talet och början av 1970-talet präglas av formexperiment och dess handlingar bryter den realistiska ramen. Från mitten av 1970-talet övergick han till att skriva samhällskritiska realistiska romaner om förlorarna i samhället.

Evander har även gett ut följande böcker:

  • 1965 – Tjocka släkten
  • 1966 – Ny engelsk dramatik
  • 1967 – Bäste herr Evander
  • 1968 – Fysiklärarens sorgsna ögon
  • 1969 – Uppkomlingarna – en personundersökning
  • 1970 – Tegelmästare Lundin och stora världen
  • 1971 – Sista dagen i Valle Hedmans liv
  • 1971 – En kärleksroman
  • 1972 – Berättelsen om Josef
  • 1973 – Det sista äventyret
  • 1974 – Måndagarna med Fanny
  • 1975 – Härlig är jorden
  • 1976 – Anteckningar från ett obekvämt privatliv
  • 1976 – Två komedier (Scenpjäserna “Och alla min levnads dagar” och “Guldfiskarna”)
  • 1977 – Fallet Lillemor Holm
  • 1978 – Judas Iskariots knutna händer
  • 1980 – Se mig i mitt friska öga
  • 1980 – Ängslans boningar
  • 1981 – Ensam på vinden med Pelle Kohlberg
  • 1982 – Hundarnas himmel
  • 1983 – Orubbat bo
  • 1986 – Himmelriket är nära
  • 1987 – Mörkrets leende
  • 1988 – Fritt fall (dikter)
  • 1989 – Människas glädje
  • 1989 – Medan dagen svalnar
  • 1991 – Fuskaren
  • 1993 – Veronikas vrede
  • 2000 – Samma sol som vår
  • 2002 – Anmärkningar om saknaden
  • 2002 – Plötsligt medan dimman lättar
  • 2005 – I min ungdom speglade jag mig ofta

——————————

Nästa tjocka bok är av Lawrence Durrell, den lyriskt sensuella Alexandriakvartetten. Lawrence, levde mellan 1912–90 och var brittisk författare.

Durrell blev först uppmärksammad för sina dikter. Som romanförfattare slog han igenom med: Justine (1957), Balthazar (1958), Mountolive (1958) och Clea (1960).

——————————

På tur står nuStig SjödinsSotfragment från 1949.

Stig Sjödin, född år 1917 i Högbo, Gävleborgs län, död 1993 i Stockholm, var en svensk poet och författare. Som andra arbetarpojkar fick han sitt första jobb i järnverket på det gamla Bruket i Sandviken. De intryck han där fick och de kamrater han umgicks med kom att bilda underlag för hans diktning, vilket inte hindrat honom från att även uttrycka sig med kärleks- och naturlyrik. Han brukar räknas in bland proletärförfattarna. Han ligger begravd på Katarina kyrkogård och ett Stig Sjödinpris har instiftats till hans minne.

 

Bibliografi

  • Blindgångare 1945
  • Sommarpredikan 1947
  • Sotfragment 1949
  • Nattliga besök 1950
  • Molnskugga 1955
  • Dikter 1957
  • Asparnas tält 1959
  • Sånger i stål 1962
  • Bo bortom tullen 1966
  • Har ni flaggproblem? 1970
  • Klarspråk 1971
  • Livets starka smak 1974
  • Förklaringstapet 1977
  • Hjärtats heta smedja 1979
  • Arbete och människovärde 1981
  • Näverbrev 1988
  • Dikter i Folkets hus 1988
  • Läkebok, nedresa 1993
  • Gråspettens öga 1993
  • Det rör sig 1998
  • Ur tillsvidarelådan 1999
  • Bruksnoveller 2003
     
  • Naturlig avgång 2004
     
 

Nu kommer turen till Jolo och hans bok 1914 från 1964 som handlar om första världskriget.

Jolo kunder verkligen fånga läsaren.

Jan Olof Lennart Olsson, initialerna ger pseudonymen Jolo, född 31 mars 1920 i Stockholm, död 30 april 1974 i Hjärnarp, Kristianstads län, var en svensk journalist, redaktör och författare. Olsson var gift med författaren Margareta Sjögren-Olsson. De skrev flera böcker tillsammans, främst reseskildringar från USA, England och Irland. Paret fick döttrarna Elizabeth och Vibeke, den senare själv författare.

Jan Olof Olsson är mest känd för romanen De tre från Haparanda och tv-serien Någonstans i Sverige, som även blev bok. Han var mycket produktiv och vid sidan av sitt arbete som journalist på Dagens Nyheter (från 1945) medverkade han flitigt i Sveriges Radio och gav ut ett fyrtiotal böcker. Jolo var utbildad historiker och skrev flera verk om första världskriget. Han författade de sex första banden i bokserien 20:e århundradet, den fotografiska årsboken Kamera 1955–74, en rad reseguider samt otaliga kåserier, inte minst från uppväxtmiljön i Birkastan i Stockholm.

Jolosällskapet som bildades till hans minne 1997 delar årligen ut Jolopriset.

  • 1950 Kungens Köpenhamn
  • 1951 Engelska mil
  • 1952 Onkel Sams stuga
  • 1953 God morgon, Vilda Västern
  • 1954 Drottningens England
  • 1955 Fritt Nyhavn
  • 1956 Årsklass 39
  • 1957 Irland, den omöjliga ön
  • 1958 Chicago
  • 1960 Leningrad, S:t Petersburg
  • 1961 Och deras fall blev stort!
  • 1962 Amerikafeber
  • 1963 Mittåt
  • 1964 1914
  • 1965 Den okände soldaten
  • 1966 Ner till Bosporen
  • 1966 Drottningens England
  • 1967 De tre från Haparanda
  • 1968 Plogen och stjärnorna
  • 1968 I Dublins vackra stad
  • 1969 Slipsen i Krakow
  • 1970 Generaler och likställda
  • 1970 Mord och sol och vår
  • 1971 Lågtryck över Irland
  • 1973 De tre mot Retrograd
  • 1974 Någonstans i Sverige (även TV-serie Någonstans i Sverige)
  • 1974 Stockholmsluft
  • 1975 Rivna fanor
  • 1976 Jolo i Sverige

———————————

Raymond Chandler skrev 1939 Den stora sömnen.

 

Raymond var född 23 juli 1888 i Chicago, Illinois, död 26 mars 1959 i San Diego, Kalifornien, var en amerikansk författare i “den hårdkokta skolan”. Chandler skrev deckare med den Los Angeles-baserade privatdetektiven Philip Marlowe i huvudrollen. Han skrev också filmmanus, bland annat till Hitchcocks Främlingar på tåg (efter Patricia Highsmiths debutroman). Alla hans böcker blev sedan klassiker. De innehåller självironi och mycket humor.

Övriga Romaner

  • Farewell, My Lovely (1940; Mord, min älskling)
  • The High Window (1942; Fönstret)
  • The Lady in the Lake (1943; Kvinnan i sjön)
  • The Little Sister (1949; Den lilla systern)
  • The Long Goodbye (1953; Långt farväl)
  • Playback (1958; Möt mig i Esmeralda)
  • Poodle Springs (1959; Poodle Springs) (fyra kapitel av Chandler, färdigskriven av Robert B. Parker 1989)

Noveller

  • Blackmailers Don’t Shoot (december 1933)
  • Smart-Aleck Kill (juli 1934)
  • Finger Man (oktober 1934)
  • Killer in the Rain (januari 1935)
  • Nevada Gas (juni 1935)
  • Spanish Blood (november 1935)
  • Guns at Cyrano’s (januari 1936)
  • The Man Who Liked Dogs (mars 1936)
  • Noon Street Nemesis (maj 1936) (även kallad Pick-up on Noon Street)
  • Goldfish (juni 1936)
  • The Curtain (september 1936)
  • Try the Girl (januari 1937)
  • Mandarin’s Jade (november 1937)
  • Red Wind (january 1938)
  • The King in Yellow (mars 1938)
  • Bay City Blues (juni 1938)
  • The Lady in the Lake (januari 1939)
  • Pearls Are a Nuisance (april 1939)
  • Trouble Is My Business (augusti 1939)
  • I’ll Be Waiting (oktober 1939)
  • The Bronze Door (november 1939)
  • No Crime in the Mountains (september 1941)
  • Professor Bingo’s Snuff (Juni 1951)
  • Marlowe Takes on the Syndicate (1958) (även kallad Wrong Pigeon, Philip Marlowe’s Last Case och The Pencil)

———————————————-

Norman Mailer.

Norman Kingsley Mailer, född 31 januari 1923 i Long Branch i Monmouth County, New Jersey i USA, död 10 november 2007 i New York City, New York var en amerikansk författare.

Han började studera vid Harvarduniversitetet vid 16 års ålder.

Mailer blev som 21-åring inkallad till striderna i Stilla Havet under andra världskriget, och hans upplevelser där ligger till grund för hans bok De nakna och de döda.

Fick Pulitzerpriset för Nattens arméer och Bödelns sång.

Han var gift sex gånger (ett av äktenskapen varade en dag) och fick nio barn.

Bibliografi i urval

  • 1948 – De nakna och de döda (The Naked and the Dead)
  • 1951 – Barbarkusten (Barbary Shore)
  • 1955 – Hjortparken (The Deer Park)
  • 1965 – En amerikansk dröm (An American Dream)
  • 1968 – Nattens arméer (The Armies of the Night)
  • 1971 – Könets fånge (The Prisoner of Sex)
  • 1975 – The Fight
  • 1979 – Bödelns sång (The Executioner’s Song)
  • 1983 – Fjärran nätter (Ancient Evenings)
  • 1984 – Hårda killar dansar inte (Tough Guys Don’t Dance)
  • 1991 – Patrioten (Harlot’s Ghost)
  • 1997 – Evangelium enligt Jesus (The Gospel According to the Son)
  • 1998 – The Time of Our Time
  • 2003 – Why Are We at War?

—————————-

På tur står Erica Jong med Rädd att flyga från 1975, Sex på tåg och Knapplösa knullet.

Erica Jong, född Mann 26 mars 1942 i New York, är en amerikansk författare. Jong är utbildad vid Barnard college och Columbia University. Hon debuterade 1971 med diktsamlingen Fruits & vegetables. Jong är mest känd för sin debutroman Fear of flying, 1973 (Rädd att flyga, 1975) som uppmärksammades för sin raka skildring av kvinnors sexualitet.

 

Några övriga böcker

 

Den Store Gatsby av Fitzgerald, F. Scott

 

Och Solen har sin gång av Ernest Hemmingway

 

 

Björn avslutade sin fina presentation genom att läsa ett stycke av Carl Wennberg – Idyll från 1985.

———————-

Senast uppdaterad: 2009-03-31

Länkat av Lisse-Lotte Danielson.

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website