Carl Larssons Fotografiska Atelier i GEFLE invigdes år 1887

Ur Åke Nyléns samlingar. 

 

Stockholmaren Carl Larsson öppnade sin första ateljé i Gävle 1887, på Nygatan 26. Sex år senare inrättade han sig i ateljévåningen högst upp i det nybyggda huset på Nygatan 34. I dessa lokaler har firman huserat i över hundra år till den avvecklades 2003.

 

Carl Larssons barn gick i faderns fotspår. Dottern Inez skötte det administrativa och den yngste sonen Bengt utbildade sig till klichémakare. Bengt specialiserade sig också som pressfotograf, men det var den äldste sonen Bertel som kom att överta firman när den 1930 ombildades till aktiebolag: Carl Larsson Fotografiska Atelier AB, Kungl. Hovfotograf. Vid denna tiden hade firman ett 20-tal anställda. År 1970 överlät Bertel firman till två av de anställda.

 

Carl Larsson var med och startade Gefle Dagblad 1895, och levererade även bilder till Gefle-Posten, Norrlands-Posten och Arbetarbladet. På 60-talet hörde man till de första fotofirmorna i landet med eget färglaboratorium. Carl Larssons ateljéer har genom åren fått åtskilliga utmärkelser och priser i fototävlingar.

 

Radiokompaniet, Norra Kungsgatan 21, Gävle, sommaren 1958

 

Till vänster: Radiokompaniet, Norra Kungsgatan 21 Gävle, 1958. En bild från sommaren 1958. Det rådde fotbollsfeber och VM spelades i Sverige. Matcherna sändes i TV och nu fick televisionen sitt genombrott. Radiokompaniet passade på med en säljkampanj: “Se och hör VM i radio och TV”. Idag finns inte Radiokompaniet kvar. Fotofirman Fotografen har tagit över lokalerna som ligger mitt emot teatern.

 

Foto: Carl Larssons Ateljéer, ©Länsmuseet Gävleborg.

 

Reklambild för Gefle Velocipedfabrik och deras märke Frej 1950

 

Ovan: Carl Larssons Ateljéer tog många reklambilder. Här är en bild ur en tagning för Gefle Velocipedfabrik och deras märke Frej, 1950. Förmodligen är bilden tagen i Larssons ateljé och någon av de anställda på ateljén får agera modell.

Foto: Carl Larssons Ateljéer, ©Länsmuseet Gävleborg.

 

 

Öppen släpvagn till spårvagn 1909

 

 

Carl Larssons ateljé Nygatan 34 1893.

 

————————————————————————————-

april 06, 2012

Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

Scroll to Top