Cyréns “Människans frihet” räddad!

 

 

Gunnar Cyren

Text publicerad i Arbetarbladet 3/1 2015.

Samtliga foton är tagna vid skulpturens invigning 2007 av Lisse-Lotte Danielson.

cyren-collage

 

Avtacker_cyren_skulptur

 

“Människans frihet” av Gunnar Cyrén riskerade att försvinna från Gävle efter Lättings konkurs. Nu har kommunen köpt skulpturen.

 

“Människans frihet” kan nu räddas kvar i Gävle. Den står på Gamla fängelsets innergård, inköpt av Kulturföreningen Lättings 2006 med medel från Sparbanksstiftelsen Nya, och hotades vid Lättings konkurs att säljas av konkursboet.

 

 

Vid en sådan försäljning hade Cyrén-skulpturen kunnat försvinna från Gävle, men nu har Kultur- och fritidsnämnden i Gävle beslutat att köpa skulpturen. Genom ett avtal med Fastighetsverket kan den få stå kvar på innergården vid Gamla fängelset oavsett vem som tar över lokalerna.

 

Enligt uppgifter i Gefle Dagblad i samband med att Lättings gick i konkurs, framkom det att föreningen övervägt att sälja skulpturen för att rädda ekonomin. Oklarheter rådde dock kring vem som ägde skulpturen.

 

Människans frihet” står lite undanskymd på innergården, dold bakom höga och tjocka murar. Vid invigningen 2007 skrev vår kritiker: “Den är fastlåst i sin fysiska kropp och sitt betong-fundament och ändå levande jublande röd. Tungsint, orolig – och rolig!”

 

Den två meter höga kompositionen av fyra silhuetter utförd i tjock röd järnplåt kostade 350 000 kronor att köpa in. “Människans frihet” var den första utomhusskulptur som Gunnar Cyrén skapade.

 

Han sa själv om sin skulptur:

– Jag har föreställt mig en instängd människas rörelser i ljuset av ett litet fängelsefönster på väggen, sa Gunnar Cyrén.

 

Hur mycket kommunen köpte “Människans frihet” för är oklart. Den är köpt genom egen finansiering och med stöd ur kommunens fonder. Arbetarbladet har inte kunnat nå Kultur- och fritidsförvaltningen för en kommentar.

 

Kristian Ekenberg

—————

Publicerad 2015-01-03 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.se,   uppdaterad 2016-10-07

1 thought on “Cyréns “Människans frihet” räddad!”

  1. Gunnar Cyrén var en av våra främsta silversmeder och glasformgivare genom tiderna, både i Sverige och internationellt. Han föddes i Gävle 1931, och förblev staden trogen förutom åren 1959–1970 då han och familjen bodde i Orrefors

    Gunnar Cyrén gick bort 2013, 82 år gammal. Länsmuseet presenterar hela bredden av Gunnar Cyréns konstnärskap – med silver- och guldarbeten från den egna smedjan i Gävle till industriformgivning vid Orrefors glasbruk och Dansk International i New York.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *