Slåtterkarlarna på Ekolsund, PUG 2008-04 av Erland Zetterqvist

 

 

 

“Slåtterkarlarna på Ekolsundav Selma Lagerlöf.

En föreställning i ord och ton av Erland Zetterqvist, f d musiklärare och musikterapeut.

 

 

Vilken föreställning – vilken stor final av PUG:s program våren 2008! Det enda tråkiga var att inte varje stol var fylld till bristningsgränsen – åtminstone de 140 tillåtna platserna. Vi får skylla på det vackra vädret. Nåja, det var ändå mycket folk där.

 

 

 

 

Jag hade som vanligt gjort en research i förväg om både tema och föredragshållare för att vara påläst i förväg. Jag själv tycker att man alltid har mycket större behållning då. Erland Zetterqvist har bl.a. ingått i Seminarieserien Musikpsykologi vid Uppsala Universitet mellan 1988 – 2007 och föreläste den 30 mars år 2001 om ”Från musikterapins verkstadsgolv”. Han har tidigare varit både musiklärare och musikterapeut.

 

 

 

Jag blev alldeles fascinerad när jag upptäckte att han själv deklamerade hela stycket i Selma Lagerlöfs ”Slåtterkarlarna på Ekolsund”. Det var ett långt stycke, jag roade mig med att konstatera (via en matematisk funktion) att det innehöll 13.392 bokstäver och han utförde själv samtliga roller genom att snabbt växla klädsel. Till perfekt hjälp hade han sin hustru Cynthia som dels i förväg kollade upp att alla lösa tygstycken var fasttejpade (Erland utförde många danssteg under föreställningen) och att all rekvisita låg där den skulle. Hon var även teknisk assistent och skötte musikanläggningen som vackert ackompanjerade Erlands eget skickliga spel.

 

 

 

Dessutom hade de ett härligt samförstånd då hon ibland hjälpte sin make med några stickrepliker vilket gjorde allt desto trevligare. En sak märktes tydligt, den mannen kan sannerligen stampa takten och är med all säkerhet en baddare på att dansa gammaldans.

 

 

 

Jag har aldrig hört ovanstående stycke av Selma tidigare och jag är mycket tacksam över att ha fått det presenterat på detta urskickliga sätt. Erland har sannerligen många strängar på sin lyra.

 

 

 

Det är tråkigt att många i publiken inte är så bevandrade i datatekniken när det t.ex. gäller att klicka på länkar för jag hörde i omklädningsrummet efteråt att vissa damer inte förstod handlingen då de inte alltid hörde vad som ”sas” och då den var presenterad med dialekt. De skulle ha behövt läst in ett papper i förväg för att bättre förstå handlingen och tillgodogöra sig innehållet.

 

 

 

Än en gång Erland Zetterqvist – du är fantastiskt skicklig och underhållande, jag förstår att du måste ha varit mycket populär i ditt yrkesutövande.

Här är hela detta långa Manus: Slåtterkarlarna på Ekolsund.

 

Fotat och sammanfattat av Lisse-Lotte Danielson.

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..