Fotograf Evert “J-Berg” Jäderbergs Memoarer – Del 6 – Hatten

 

 

Gävle Museum

Dec 2000

 

HATTEN

 

I mitten av fyrtiotalet arbetade jag som retuschör hos Price eftr. i Sandviken. Det var ett svårt arbete, Det var ungefär som en cirkuskonst, som tog en stunds träning varje gång innan jag satt gäng med dagens arbete.Det bestod i att med en blyertspenna (med en spets som en synål) få ett ansikteslätt som möjligt. Dessutom var det stora negativ i format 12 x 16 cm, vilket gjorde att det ofta var stora områden på negativen, som skulle vara släta.

 

Det var ett arbete som var ganska ansträngande för ögonen, men om det var rätt gjort, blev det allra skrynkligaste ansikte slätt som en barnrumpa. På den tiden skulle ju alla vara så släta som det gick för sig. Firman, där jag arbetade, bestod av en affärsdel, stor ateljé och ett mörkrum. Eftersom allt var ganska smått tilltaget var min arbetsplats bakom ett draperi, som gränsade till själva butiken. Jag hade hela tiden kontakt med vad som sades i butiken.

 

Förhistorien är den att min chef vid detta tillfälle stod och pratade med en av de högsta cheferna på Sandviken Järnverk och alldeles innanför satt jag och arbetade. Eftersom jag kommit i den åldern då alla skaffade sig en hatt, så hade även jag lyckats få tag på en. Det var inte vilken hatt som helst utan en svart fin Borsalino.

 

Borsalino-hatten

 

Alltså den finaste hatt man kunde köpa.Jag hade nämligen en kompis, Stig Vahlberg, som arbetade med HattfabrikationHaggrens Hattfabrik i Gävle.

 

Det var precis vad jag önskade.Så kom det sig att min hatt låg på samma hylla som sandvikschefens och alldeles intill min arbetsplats. När kunden skulle gå sa han med hög och stolt stämma: “Jag tar min Borsalino och går”. Då kunde jag inte hålla tyst utan ropade tillbaka: “Ta inte fel bara! Det ligger nämligen en till på hyllan'”. “Ja minsann, det gör det”, sa han.” Det var ett egendomligt sammanträffande. Jag trodde nämligen att det bara fanns en Borsalino i Sandviken”. Med ett glatt leende försvann han ur butiken.

 

Detta är publicerat med sonen fotograf Per-Erik Jäderbergs tillstånd.

GÅ till innehållsförteckningen över SAMTLIGA MEMOARER.

Fotograf Jäderberg
Mobil: 0705-12 26 26 E-post: info@j-berg.com
Övre Bergsgatan 9, 802 51 Gävle
Webbdesign: Perfica

—————————-

maj 11, 2012

Sammanställt av lisse-lotte@danielson

1 thought on “Fotograf Evert “J-Berg” Jäderbergs Memoarer – Del 6 – Hatten”

  1. Pingback: Fotograf Evert “J-Berg” Jäderbergs memoarer – Innehållsförteckning | Gävledraget

Comments are closed.

Scroll to Top