Butiksfröknar i Gefle säljer bröd och karameller.

I ett inslag i en okänd Gävletidning den ? som kallas för “Den gamla Gefle bilden” har man här hamnat i en affär. Det ser ut som om det såldes bröd, kakor och godis i affären. Klassiska karamellburkar och reklam för Freja bröd skvallrar om detta.

Från Åke Nyléns tidningsurklipp.

 

HAR DU HANDLAT AV DESSA DAMER?

 

På bilden finns även två butiksfröknar klädda i vita rockar och med vita mössor på huvudet. I artikeln frågar man:

Vilka var de? Var låg affären och hur mycket kostade en strut karameller?

Det framgick aldrig om de fick något svar på dessa frågor.

 

 

Kan denna butik har någon koppling till nedanstående rörelse som låg i anknytning till fabriksfastigheten vid Ruddammsgatan 15  i Gefle omkring 1920-talet?

 

A.-B. FREJA CHOKLAD- & KONFEKTFABRIK

GEFLE,

 

År 1911 startade framlidne grosshandlaren Herman Sandelin ovanstående rörelse, vilken då utgjordes av en liten karamell fabrik. Rörelsen hade år 1915 nått en sådan utveckling att större lokaler visade sig nödvändiga och då inköptes den nuvarande fabriksfastigheten vid Ruddamsgatan 15. År 1921 ombildades firman till aktiebolag under ovanstående namn och med H. Sandelin som verkställande direktör. Sandelin avled år 1924 och han efterträddes då av Axel Salomonson .

 

Fabriken är försedd med alla erforderliga moderna maskiner för sin karamell- och konfektyrtillverkning och lokalerna fylla ur hygienisk synpunkt de högst ställda fordringar. Varorna försäljas över hela Sverige genom 4 egna resande. Bolagets disponent är Mauritz Salomonson. Vid företaget sysselsättas ett 50-tal personer.

 

Sid_116-157-3

 

Interiör från A.-B. Freja Choklad- & Konfektfabrik. Avd. för chokladdoppningen

———————————–

Oktober 26  2012

Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..