Krönika – Mittmedia blev en snackis – Helena Nyman

rp_Helena-Nyman-färg-190x190.jpg  Helena Nyman

 

Nyheten om förändringar i Mittmedias absoluta topp slog ner som en bomb i Almedalen. Nej, det var inte den största nyheten men i medie­kretsar blev det ett hett samtalsämne bland journalisterna mellan partiledarnas utspel.

 

Förändringarna berör oss här på Arbetarbladet efter­som vi är en del av Sveriges största lokaltidningskoncern. 28 morgontidningar ingår, däribland även Gefle Dagblad.

 

Vad det handlar om är att vd Thomas Peterssohn har fått gå och den högsta redaktionella chefen AnnaKarin Lith, som bor i Gävle och har ett förflutet på bland annat Arbetarbladet, har valt att sluta. Den nya vd:n heter Per Bowallius och var tidigare marknads- och försäljnings­chef inom samma koncern. Det här skrev vi om.

 

Egentligen är det inte mer än att två personer lämnat och en ny klivit in. Men när det kommer till Mittmedia finns det ett stort intresse för vad vi håller på med. Vi risas och rosas. Det blir ofta rubriker i branschpress och öv­rig media vare sig det är nedbe- manningar, nya chefer eller intres­santa digitala innovationer.

 

 

Under Peterssohns och Liths led­ning har den digitala förflyttningen Arbetarbladet varit prioriterad och fokuserad. Budskapet har varit tydligt både inåt mot anställda och utåt mot läsare och annonsörer att det är digi­talt som gäller. Arbetarbladet har varit med på den här omvälvande och spännande resan där vi i dag har ett starkt förhållande till våra digitala läsare. Många följer oss på Facebook. Dygnet runt uppdaterar vi sajten. Vi gör tv, livesänder sport, evenemang och stora nyhetshändelser. En robot skriver texter. Ja listan kan göras lång.

 

Kritiker har ansett att förflyttning­en varit för aggressiv, att vi glömt bort våra trogna kärnläsare som vi har i den prenumererade dagstid­ningen. De anser sig ha fått rätt nu.

 

Andra följer utvecklingen med stort intresse och är övertygade om att media snabbt måste hänga med i kundernas förändra­de beteenden. I allt högre utsträckning tar vi del av infor­mation och nyheter via dator och mobil och vi diskuterar och debatterar allt mer i sociala medier.

 

Man hamnar lätt i diskussionen digitalt kontra pappers­tidning. Det är ett inskränkt resonemang. En lokaltidning måste erbjuda både och. Människor har olika beteenden och önskemål.

 

Är du en trogen kund som läser det här har du säkert eg­na åsikter om vad vi håller på med. Kanske har du mejlat eller ringt mig. Det är bra. Det tyder på engagemang. Fort­sätt så.

 

Att framtiden för media är digital råder det ingen tve­kan om. Den inställningen har även den nya styrelsen för Mittmedia. Det är vägen dit det handlar om. När styrelsen valt att inte ge gamla vd:n förnyat förtroende vittnar det om en kursändring. Hur den nya strategiska inriktningen kommer att se ut vet vi inte än.

 

Utmaningen ligger i att hitta affärsmodellen som tar oss in i framtiden. Hur finansierar vi den viktiga journalistiken i när­samhället i en tid då färre väljer att prenumerera? Hur blir vi den effektivaste marknadsplatsen för annonsörer som vill sprida sitt budskap?

 

Mitt primära uppdrag just nu är att se till att Arbetarbladet gör så bra nära journalistik som möjligt, att vi är ange­lägna och har den där vik­tiga relationen med män­niskorna på orten.

 

HELENA NYMAN

Läs här om nyheten som slog ned som en bomb!

 

Eftersom Gävletidningarnas öden ligger mig mycket varmt om hjärtat följer jag utvecklingen med stort intresse. Jag prenumererar på båda tidningarna och hoppas innerligt att vi inte förlorar dem med sin utmärkta personal!/ Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.

 

Gå till Startsidan!


Publ. 2016-07-09 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top