Hildebrands Guld i Gefle

 

Hildebrands

 

En juvel bland butiker

Hildebrands Guld har behållit de vackra, gamla diskarna som är tillverkade av Nordiska Kompaniet någon gång på (Shopping) – Det är kul är att man kan komma hit med farmors eller mormors gamla ring, låta smälta ner den och få just det guldet i sitt nya smycke, säger Monica på Hildebrands Guld.

 

Idag är det fjärde generationen som driver Hildebrands Guld.

 

– Det känns väldigt genuint och det är mycket kunnande som hela tiden fyllts på efterhand, sedan långt tillbaka.

 

Företaget grundades 1894 av Anton Hildebrand.

 

– Han kom ursprungligen från Göteborg och fick tjänst som guldsmed på en annan firma i Gävle. Sen öppnade han eget tillsammans med en kompanjon; det blev Larsson & Hildebrand. Efter inte alltför lång tid köpte Anton ut honom, berättar Monica.

 

Butiken ska sedan starten ha legat på ungefär tre olika ställen i stan. 1926 flyttade man in i den nuvarande lokalen i närheten av centralstationen. Man hade egen verkstad och gjorde många egna arbeten.

 

– En stor produkt var släta ringar i 23 eller 18 karats guld, som var vanligt både förlovnings- och vigselringar.

 

Inte bara smycken

 

– Det var många sjömän som kom till Gävle på den tiden. De hade ofta en örring, creol, så det var en ganska stor produkt. Sedan sålde man även äkta silverljusstakar, teserviser och sådant. Det var vanligt när det skulle vara lite finare.

 

Guldsmedsyrket är ett gammalt hantverk, där inte mycket förändrats under årens lopp.

 

– Det börjar hända lite nu, men det är fortfarande i stor utsträckning gamla verktyg och gamla sätt att jobba på, eftersom branschen inte är jättestor, förklarar Monica.

 

Sitter i väggarna

 

1974 tillkom Hildebrands butik vid Stortorget.

– Förra året firade alltså vi 120 år och de 40 år, ler Monica.

 

Att företaget funnits i familjen så länge gör att historien sitter lite i väggarna; i alla fall i den äldre butiken vid järnvägsstationen.

 

– Vi brukar skämta ibland när det händer saker vi inte riktigt kan förklara. ”Nu har Anton varit framme igen!”, säger Monica och skrattar. Det är inte så att det spökar, men det känns som om han fortfarande är med någonstans i det hela och tycker till, förklarar hon.

 

Det finns förstås även många fysiska bevis på den långa historien.

 

– Ta en sådan sak som telefonnumret. Man kan hitta en gammal ask där det står 1975. Siffrorna hänger med än, men det har tillkommit en 2:a och sen även en 1:a med tiden.

 

Anrik inredning

Även inredningen har gamla anor.

 

–  Två gånger har vi haft besök av ett team arkitekter. Väl på plats har de sagt ”gör ingenting”. Jag tror vi överlever här för att det är så häftigt att komma in. Diskarna är tillverkade av Nordiska Kompaniet någon gång på 30- eller 40-talet. En period kan man kanske se det som lite gammalt, men nu är det bara häftigt, konstaterar Monica glatt.

 

I butiken vid Stortorget däremot, kan man förstås ta ut svängarna lite mera.

 

Hildebrands idag

– Med alla ombyggnationer har de senaste åren inte varit lätta för företagen på Drottninggatan. Men nu hoppas vi det blir mer fart på det hela. Vi har haft fördelen att vi har en kundkrets redan. Hit kommer även kunder från Uppsala och Stockholm.

 

Totalt är det nio personer varav två guldsmeder, som arbetar inom företaget idag. Det finns inte så mycket tid att göra egen design att sälja i butiken, även om det förekommer. Verkstaden är dock en stor del av rörelsen och man gör många beställningsjobb.

 

– Du kan ha en idé till ett smycke och kanske guld att göra det av. Du kommer hit och gör ritningar tillsammans med guldsmeden och får smycket tillverkat, säger Monica entusiastiskt.

 

Renovering av smycken är också en viktig bit.

 

– Ibland har man gamla smycken som knappt sitter ihop, men affektionsvärdet och den känslomässiga biten spelar en stor roll, förklarar Monica.

 

Trendiga märken

 

De senaste 15 åren har det blivit väldigt mycket fokus på märken och det är en stor förändring i branschen.

 

– Förr kunde man sälja ett smycke hur länge som helst; det blev aldrig omodernt. Idag köper alla ett märke och sen kanske det är ute och då vill ingen ha det! Det har blivit lite mer som i klädbranschen.

 

Stålsmycken är på tapeten.

 

– Framför allt är märket Edblad väldigt stort nu, men även Astrid & Agnes. Om vi tittar på silver så är Efva Attling och Thomas Sabo populärt. När det gäller lite häftigare smycken, ser vi Ole och Charlotte Lyngaard, som är dansk design.

 

Hur ska vi smycka oss i vår?

 

– Det fortsätter med en väldigt blandad trend. Det kommer långa, tunna kedjor med små hängen på. Precis som du kan ha lite striktare kläder eller lite mera flower power, kan du ha ett smycke som kanske är lite Chanel-betonat eller en trendigare stil. Det är lite kul, för då kan du faktiskt ha det smycke som passar just dig själv. Du kan vara inne och samtidigt välja det smycke du är allra snyggast i!

 

Materialmässigt fortsätter stålet.

 

– Det har ju varit mycket silverfärgat och sen kom rosén. Vi är lite sega med den gula färgen, men den börjar komma lite starkare på bijouterier. Och även om det tar lite tid, precis som det gjorde med roséguldet, så tror jag att det guldfärgade kommer mer och mer framöver, spår Monica.

 

Den blandade trenden gör att man kan vara inne och samtidigt välja det smycke man är allra snyggast i. 

 

Text: Rebecca Axelsson

——

Public. 2015-06-20 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top