En bockbrasa på nyårsafton skulle vara positivt för Gävle – INSÄNDARE

 

 

Publicerat  i Arbetarbladet Torsdag 2 oktober 2014

 

Gott-nytt-ar

Foto Gott nytt år

FOTO: GÄVLE KOMMUNS WEBBKAMERA

 

En kommun behöver varumärken som för positiva tankar till den när medborgare runt landet ser dem. Leksands IF hockey betyder så mycket för Leksands kommun att när hockeyföreningen hotades av bankrutt, så grep grep kommunen in och rädda föreningen, väl medveten om att utan ishockeyföreningen i högsta serien skulle mycket få sända en tanke till Leksand, än mindre tänka sig att flytta dit och starta företag. Detsamma gäller för alla “mindre” orter i landet.

 

I Gävle har vi haft flera nu försvunna sådana varumärken: Pixpastiller och Pix-pojken, nu senast Läkerolpastiller och Ahlgrens godisbilar; företag startade av Gävlebor, därefter övertagna av internationella storbolag som visserligen drivit dem med förtjänst, men upptäckt att förtjänsten kan ökas med en procent om tillverkningen flyttades till annan ort. Varumärkena försvann – jag hoppas att alla Gävlebor efter detta bojkottar Cloettas produkter.

 

Kvar i Gävle finns nu två positiva varumärken och ett negativt. De positiva är förstås Gevalia och Brynäs IF hockey, båda oerhört viktiga för Gävlebilden hos människor landet runt – och även utomlands. Gevalia är inte längre ett Gävleförankrat familjeföretag utan ägs av utländska storkapitalister. Den dag dessa upptäcker att förtjänsten kan öka någon halvprocent genom att tillverkningen flyttas, så kommer detta att ske utan att Gävle kommun kan göra det minsta åt den saken. Med det andra välkända varumärket, Brynäs IF hockey, gäller inte dessa begränsande lagar och bestämmelser, där kan kommunen, just som i fallet Leksand, gå in och stötta vilket är just vad som skett när Gävle kommun tagit några miljoner ur kassan för marknadsföring och givit till varumärket Brynäs IF. Resultatet är att okunniga, avundsjuka mindre idrottsföreningar känt sig förfördelade och i högan sky hojtat om orättvisa, trots att kassan för idrott inte minskas. (Märk att Gefle IF fotboll inte har deltagit i dessa klagolåtar eftersom man där vet att den dag då föreningen inte längre kämpar i Allsvenskans bottenträsk utan är fast förankrat i tabellens övre halva, kanske rent av med i striden kring medaljerna, så kan också Gefle IF fotboll räkna med en och annan miljon ur kassan för marknadsföring.)

 

Så till konsten att förvandla det negativa varumärket till ett positivt sådant. Det handlar om halmbocken som inte får stå kvar där grann och fin utan nödvändigt måste brinna – helst redan före jul. Bocken är förvisso ett varumärke som för människors tankar världen runt till Gävle; problemet är att dessa tankar om Gävle inte är positiva utan innehåller inte så lite löje.

 

Dessa negativa tankar kan tämligen enkelt vändas till positiva sådana om man ser till att verkligen bevaka bocken så att pyromanerna åker fast och döms till minst ett par års fängelsevistelse för mordbrand. Låt ändå bocken brinna genom att bockkommittén själv tänder på den varje nyårsafton. Pengar för årliga nya bockar kan dels tas av att man slutar betala för de nyårsfyrverkerier som mest tjänar till att skrämma vettet ur Gävles hundar, dels också ur kommunens kassa märkt Marknadsföring. Genom en årlig bockbrasa på nyårsafton blir Gävlebocken omtalad i positiva ordalag och ett nytt positivt varumärke har skapats för Gävle, inkörsporten till Norrland.

Per Falk

 

————

 Legal bockbränning har redan prövats

 

Publicerat i Gefle Dagblad 4/10 2014

I Kommentarer till Per Falk den 1/10

 

Stig_Gavlen-bränner-bock   Stig Gavlén

När man dansat färdigt runt bocken skulle Gävleboma få se hur det ser ut när den brinner.

 

Per Falk vill i sin insändare den 2 oktober att bockkomrnittén ska tända på bocken på nyårsafton och ordna en liten fest för Gävleborna samtidigt. Detta har bockkommittén prövat en gång tidigare och det gick inte så bra.

 

Året var 1997 och bocken hade inte brunnit, men trästommen var så dålig att den inte kunde användas ytterligare en gång.

 

Då kom bockkommittén på den strålande idén. Denna bock skulle brinna helt legalt. När man dansat färdigt runt bocken skulle Gävleborna få se hur det ser ut när den brinner. Jag blev, som upphovsman till bocken, ombedd att med hjälp av Eje Berglunds dynamitpump sätta fart på fyrverkeriet och eld på bocken.

 

Situationen kändes konstig. Jag som alltid hävdat att bockbränningen skulle kallas städaktion tackade ja till att tända på.

 

Gatorna runt slottet hade stängts av och mycket folk hade samlats för att bevittna bockbränningen.

 

Barnen tyckte att det var kul, och många hade kamera med för att föreviga händelsen. Det var bättre gry i bocken än man kunnat ana. Att så många tidigare klarat av att tutta på ter sig som märkligt.

 

Jag tryckte ner handtaget på dynamitpumpen för att tända elden. Raketerna steg mot himlen, men bocken var mer rök än flammor. Bockbranden som skulle vara över i ett nafs tog lång tid att få i gång. Halmen brann, glödde, förkolnade och föll av, men någon riktig fart blev det inte på branden.

 

Trots att fyrverkerimästare Eje Berglund försökte med både papper och kartongbitar blev det inte någon riktig fart på branden. Jag kände mig ganska misslyckad som bockbrännare. Så småningom fick man välta omkull stommen som brandmännen sedan sågade upp med motorsåg.

 

Stig Gavlén

—————

 

Hitta en lämplig plats för brasan

 

Publicerat i Gefle Dagblad 4/10 2014

I Kommentarer till Per Falk den 1/10

 

En årlig bockbränning på nyårsafton, som motvikt mot Gävles försvunna varumärken, föreslås av Per Falk i en insändare i GD den l oktober. Nya starka företag med lokal bas skulle nog väga tyngre…

 

Gamla Gefles tätt hopbyggda träkvarter klarade stadsbranden 1869 för att den enda bron över Gavleån (en träbroGammelbrons plats) höggs ner och fick rinna bort med vattnet. Därmed stannade elden på åns norra sida.

 

Bränn gärna bocken i Gävle – men på annan plats än Slottstorget! Nattliga otillåtna bockbrasor på Slottstorget torde inte kunna hindras genom att organiserade bockbränder schemaläggs. De utgör ett hot mot Gävles äldsta bebyggelse. Häromåret, med stark vind mot öster, flög brinnande halmflagor över stadsbiblioteket och landade på tak och trädgårdar i Gamla Gefle. Så långt bort som vid Folkets hus låg sotiga rester av halmbocken.

 

Nej, det blev ingen brandkårsutryckning. Lyckligtvis hade det snöat rejält dessförinnan. Halmen slocknade när den landade i snön. Och stugfolket vaknade den morgonen till sotig snö.

 

Så innan bocken bränns, finn någon lämplig plats för brasan!

 

Barbro Sollbe

————

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com 2014-10-04

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top