DETTA VAR “HATTGATAN” publicerat at Maud Selén Stadsarkivet

Publicerat i GEFLE DAGBLAD TORSDAG 26 APRIL 2007

 Ur Åke Nyléns tidningsurklipp

Hugos Hattar upphörde 1975.

 

Maud SelénStadsarkivet har bläddrat bland gamla tidningsklipp och hittat följande ur Gävles mode­historia:

 

Hugos Hattar upphör efter 43 år kan man läsa i en 32 år gammal tidningsartikel. Affären hade då funnits i samma kvarter sedan slut­et av 1800-talet. ägaren var då J W Haglunds hattfabrik som överlät affären 1932 till en av sina resande. Affären har alltid legat i hörnet av N. Kungsgatan och Kyrko­gatan i kv. Skampålen.

 

Hugos modister sydde också upp egna modeller i filt, tyg och skinn. Det fanns två hattfabriker i Gävle vars ägare hette Haglund. För­utom J W Haglund fanns även L Haglunds Hattfabrik och de var inte släkt!

 

År 1932 fanns det 27 hatt­affärerKungsgatan i Gäv­le. Modeaffärerna, som de kallades då, låg så gott som vägg i vägg. Det fanns även modeaffärer i andra delar av stan. Svea Poussards vid Stortorget och Engelska HattmagasinetDrott­ninggatan hörde till de främsta. Men det var Kungs­gatan som var “Hattgatan” och Drottninggatan var “Skobutikernas gata“.

 

Genom åren förändrades sortimentet i hattaffärerna, skriver man vidare i arti­keln. Sorghattar, de så kalla­de änkehattarna försvann. De var sydda i svart crépe med vit kant runt ansiktet samt hakband. Slöja skulle det vara både fram och bak.

 

Sorghatt med flor
Sorghatt med flor
</noscript>
<span data-src=
Sorghatt med flor

 

 

Förr kunde man inte gå på begravning utan hatt. Inte i kyrkan överhuvudtaget. Ut­hyrning och försäljning av höga herrhattar har också försvunnit, säger innehava­ren av Hugos Hattar i arti­keln.

 

Hög herrhatt
Hög herrhatt

 

 

Maud Selén

————————————————————————————-

april 22, 2012

Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..