Borgmästare Folcker hade också en hörna – Ulf Kriström.

 

Delvis publ. i GD 14/10 2010.

 

Artikeln om Lindbloms hörna och Sandbloms hörna tidigare har föranlett en och annan gammal Gävlebo att höra av sig. Däribland Björn Trång, som hade släktband med Edvard och Karin Lindblom och minns att det gathörn där deras butik låg ibland också kallades Prinshörnan.

 

Det var den så kallade folkhumorn som hade slagit till. Korsningen mellan Drottninggatan och Kungsgatan

 

Men Lindbloms hörna var trots allt den vanligaste benämningen.

 

– Och du har så rätt, säger Björn. Det skulle vara bra mycket trevligare att återuppliva det namnet och skriva det på gatuskyltarna också.

 

Karl-Olof Elmsjö har hittat en annan gammal bild, tagen från stadshusets tak, som föreställer samma gathörn. Kanske från 1925 då stadens radioantenn placerades där, eller möjligen något år tidigare.

 

Tidigare byggnad i samma hörna

(Komplett. text av Lisse-Lotte Danielson).

I hörnet Norra Kungsgatan-Drottninggatan (kv Nattväktaren) låg ett stenhus från 1870-talet. Efter en tillbyggnad 1899 var det i tre våningar. Skyltfönster i gatuplanet tillkom 1905. Gefle Handelsinstitut fanns i mellanvåningen, efter en flyttning från Centralplan.

 

Anton Westermarks manufakturaffär

På fotot ses i söder (tvåvåningsbyggnaden) Gefle Symaskins- & Barnvagnsaffär. I hörnhuset syns t v Sörby trädgårdsblomsterhandel. Under skylten “Hattar och mössor” hänger ett utspänt paraply rakt ut från väggen – emblem för E L Kindahls företag Gefle Paraplyfabrik.

 

Anton Westermarks manufakturaffär upptar hushörnan. Adressen var Drottninggatan 20. Här såldes mattor och möbel-, gardin- och “klädnings”tyger. En syateljé hörde till företaget. Runt hörnet, Drottninggatan 18, låg E Bladins urmakeri och Percy Lucks delikatessaffär.

 

 

Percy Lucks delikatessaffär

 

Westermarks hörna blev senare känd som Lindbloms. Låg senare Nordbanken (f d Uplandsbanken på denna plats, i en byggnad från 1970.

 

……. Och Alf Uddholm, den gamle läroverksrektorn, berättar att han och hans bror gärna sökte sig till Sandbloms hörna på 1920-talet eftersom det fanns många fina leksaker i skyltfönstren där.

 

  Sandbloms hörna

 

Han nämner också andra kända gathörn som Politiska Knuten (hörnet mellan Drottninggatan och Västra Strandgatan i Uppsala) och hörnan vid borgmästare Folckers hus vid Stortorget i Gävle för sisådär 300 år sedan.

 

Inte ens Alf är dock så gammal att han minns exakt var det låg. Men han nämner att det före 1790 inte fanns några gatuskyltar med husnummer.

 

”Positioner angavs i stället ofta med hörn”, skriver han.

Alf hänvisar också till de gamla romarna och deras korsvägar, till dagens madonnabilder i Roms gathörn – och till fotbollen med dess hörnor.

 

Ulf Kriström

———–

Kompletteringar av Lisse-Lotte Danielson

 

(Jag har publicerat mycket  information om Folckers släktingar långt tillbaka men tyvärr ingen info om var de bodde). Troligen var det mesta utplånat genom de tidigare stadsbränderna på 1600-, 1700- och 1800-talet.

 

 (Under 1600- och 1700-talen brann staden nästan ned helt vid ett par tillfällen. En brand under år 1669 ödelade nästan hela staden och under den senaste stora branden, år 1869, förvandlades stadens delar norr om Gavleån till aska.

 

Public. 2017-02-07 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Gå till Startsidan.

———–

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top