Drottningen och jag

som visas på Bio 7:an den 24/4 – 30/4 2009.

60 kr.

Se trailern i ovanstående länk!

 

 Drottningen_och_jag_2

 

När Nahid föddes i Iran drogs hon till sagoskimret kring Shahen och hans fru, Farah Diba. Senare skydde hon dem och anslöt sig till upproret som avsatte dem. Men Nahids likar förlorade också – med Khomeini vid makten.

Nu gör hon filmen “Drottningen och Jag” med sin tidigare motståndare Farah Diba, som i samband med den islamiska revolutionen 1979, tillsammans med maken Shahen av Iran gick i landsflykt. Året därpå avled Shahen i leukemi i Egypten.

Nahid har länge fascinerats av den den sagoomspunna drottningens Farah Diba liv. Farah Diba föddes 1938 och tillhörde den iranska överklassen i Teheran. Hon var väninna med shahens dotter, prinsessan Shahnaz, som presenterade Farah Diba för sin far Shah Mohammad Reza Pahlavi .De båda gifte sig storstilat 1959 och fick gemensamt två söner och två döttrar. Fara Diba lever numera omväxlande i USA och Frankrike.

Nahid skäms över sin beundran och vågar inte ställa de brännande frågorna. Genom denna kamp ges en nervig inblick inifrån en omvälvande historia. Det är starkt i sig och ibland i kontrast mot Nahids egna personliga reflektioner.

De båda kvinnorna med vitt skilda bakgrunder, finner att de har en del gemensamt i livet!

En intressant möte med frapperande avslöjanden.

———————————-

 

 

 


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *