Var femte ger SD sitt stöd – Larm/boendemiljö

Publ i TT  2015-12-01 – Aftonbladet

SD-stöd

 

SD slår rekord hos SCB

FAKTA: Samtliga partier

Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?Jämförelse med maj-mätningen inom parentes.

S – 27,6 procent (-2,4)

M – 23,5 (-2,1)

SD – 19,9 (+5,5)

C – 6,5 (+0,1)

MP – 5,9 (-0,7)

L – 5,5 (+0,6)

V – 5,5 (-0,7)

KD – 3,5 (-0,2)

Övr – 2,1 (-0,2)

S+MP+V – 39,0 procent

M+C+L+KD – 39,0 procent.

 

Stödet för SD skiljer sig markant åt mellan män och kvinnor. Bland männen får SD 24,3 procent men 15,4 bland kvinnorna.

 

Undersökningen bygger på ett riksomfattande slumpmässigt sannolikhetsurval omfattande 9 021 röstberättigade personer i november. Bortfallet uppgår till 44,9 procent.

Källa: SCB

 

POLITIK. Sverigedemokraterna får den högsta siffran hittills i en SCB mätning, 19,9 procent.

 

– Jag tror att vi har potential att bli det största partiet, säger partisekreterare Richard Jomshof (SD).

 

SD ökar med 5,5 procentenheter sedan mätningen i maj och hamnar på 7 procentenheter över valresultatet.

 

– Jag är helt övertygad om att situationen som har uppstått de senaste månaderna är något som vi som parti har tjänat på, även om vi inte bejakar situationen, säger Richard Jomshof till TT.

 

Vind i SD:s segel

Det är inte helt oväntat att SD går framåt mot bakgrund av att flyktingkris och terrorhot dominerat politiken under hösten, anser statsvetaren Tommy Möller.

– Det här visar att SD fortsatt har vind i seglen, säger han.

 

Nytt läge

Trots att de andra partierna anslutit sig till en restriktivare flyktingpolitik tycks det inte minska stödet för SD.

 

– Det är ett nytt läge för Sverigedemokraterna som tidigare saknade konkurrens. Samtidigt är fortfarande skillnaderna mellan SD och övriga partier mycket stora, och SD-väljarnas förtroende för de andra partierna är lågt, vilket talar för att SD:s ställning inte är hotad, åtminstone inte på kort sikt, säger statsvetaren och den borgerlige samhällsdebattören Andreas Johansson Heinö till TT.

 

Det parti SD vinner flest väljare från är Moderaterna, 1,8 procent jämfört med majmätningen och 2,8 procent sedan valet. Moderaterna får nu 23,5 procent (-2,1).

– Många känner oro kring hur flyktingkrisen hanteras. För Moderaterna blir det nu viktigt att tydligt visa ledarskap och driva vårt förslag om att Sverige behöver en tillfällig flyktingpaus, säger Tomas Tobé, partisekreterare hos M.

 

Tydlig signal

– Sverigedemokraterna har ju en tydlig uppgång och det handlar ju om att invandringsfrågan är i fokus. För Moderaterna och andra partier är ju det en tydlig signal om att kliva fram och tydligt tala om hur vi vill hantera flyktingsituationen, säger Tobé.

 

Från S tar SD 0,6 procent. Sedan valet har man tagit 2,3 procent. Socialdemokraternas får 27,6 (-2,4), en lägre siffra än vad partiet fick under Håkan Juholts ledning.

 

– Sifforna ligger i linje med andra mätningar, men vi är ju inte nöjda, säger partisekreterare Carin Jämtin (S).

 

 

Enkla svar – svåra frågor

Att SD går framåt tycker hon inte är så konstigt.

– De ger enkla svar på väldigt svåra frågor, och det är enkla svar som inte ens är svar eller lösningar på de problem Sverige står inför. Det är en dramatisk tid, den här mätningen och andra visar på att vi har gått ner på senare tid. Men vi kan inte snegla på det, vi måste både göra det som är rätt idag och det som gör Sverige starkt för framtiden, säger Jämtin.

SCB:s mätning gjordes i november. Regeringens förslag till kraftigt skärpt flyktingpolitik kom i slutet av mätperioden.

 

TT

———

boendemiljö

Larm om flyktingars boendemiljö

FLYKTINGKRISEN Sjuka flyktingbarn sover på kartonger i Migrationsverkets “vänthall” på Malmömässan. Problemen är många i lokalerna: inga duschar, ont om toaletter och brist på sjukvård. Bacillerna sprids därför snabbt.

 

  • – Om det inte finns några boenden är ju alternativet inget tak över huvudet alls, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

 

  • – Vi är rejält bekymrade för barnens fysiska och psykiska hälsa, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen. (TT)

——

UlfIvars Gräns

 

Vill varna flyktingar för tältläger

Public i Expressen 15/10 2015

Samtidigt tänker Sverigedemokraterna starta en kampanj i Europa och i Mellanöstern för att informera flyktingar om att förhållandena i Sverige inte är så bra som många tror. De kommer bland annat annonsera i tidningar och använda aktivister.

– Vi kommer informera om att det är tältläger som väntar när de kommer hit, säger Mattias Karlsson.

 

Dansk folkeparti har tidigare gjort liknande kampanjer, som inspirerat Sverigedemokraterna i sin kampanj.

————–

Publ. 2015-12-02 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top