Insändare – Smaka på dunderhonung!

Publicerat i Gefle Dagblad Söndag 26/okt 2014.

 

På senare tid har man från ansvarigt (?) håll sett det som så viktigt att barn ska tänka rätt, att man till och med skriver om barnlitteraturen, det vill säga man gör intrång i konstnärliga verk för att barn inte ska lära sig vissa ord, som i dag anses tvivelaktiga, stötande eller diskriminerande.

 

Jag avser naturligtvis ingreppen i Pippi Långstrumpböckerna, när man nu ändrar Astrid Lindgrens texter. Nu är det här i och för sig inget nytt.

 

Sedan länge har man i Sverige “skrivit om” bland annat Enid Blytons Fem-böcker för att rensa undan förment diskriminerande ord och uttryck. I det fallet kan man ändå hävda att det handlar om att modernisera översättningen, men i Astrid Lindgrens fall är det direkta ingrepp i texten.

 

Femböckerna

 

Man undrar hur det ska sluta. Närmast ligger väl Viktor Rydbergs “Singoalla” till för att skrivas om.

 

För mig är det här att angripa fel problem. I stället för att ge sig på olämpliga (?) formuleringar borde man se efter vilka värderingar, som marknadsförs till barn och ungdomar.

 

Jag syftar då på den oförblommerade drog- och dopningpropaganda barn utsätts för genom böcker och serietidningar.

 

Det är inte att förundra sig över överdosering av spice, och över dopning inom idrotten, när barn redan som mycket små ser upp till Bamse, som gör sig stark genom att äta dunderhonung. Smaka på ordet dunderhonung, det låter som anabola steroider i mina ögon.

 

dopningspropaganda

Är det här dopningpropaganda? foto: claudio bresciani / tt

 

Och det är ingen förmildrande omständighet att Bamse använder sin styrka för att göra goda handlingar. Det kanske till och med stärker barnens övertygelse att det är OK att inta olika preparat för att förbättra sin prestation och sitt välmående.

 

Högre upp i åldern kommer barnen i kontakt med bland annat Asterix, och får återigen impulser som säger att det är OK att droga sig, när han blir stark genom att dricka en särskild trolldryck. Och i Kalle Ankas värld får Långben kraft att flyga genom att äta speciellajordnötter.

 

De som har barn hemma kan säkert peka på många fler exempel.

 

Här borde man göra en insats för att barn och ungdomar inte ska utsättas för drogromantiseringen. Det ser jag som mycket viktigare än att rensa ut ord som “negerkung” ur Pippi Långstrump.

 

Sven-Erik Lundberg

————

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top