Dra i sockerbromsen – TT.

 

enstaka överdoser

 

Risifrutti och sockrade flingor. Efterrätt, fika, glass och godis.

 

De flesta barn älskar sött – och många föräldrar har svårt att stå emot.

  • – Hela vuxenvärlden måste dra i bromsen,konstaterar författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

 

Socker är onyttigt. Men exakt hur farligt är det? Kommer våra barn att skadas om vi inte skyddar dem från allt det söta?

 

  • – Det är en dosfråga, säger Ann Fernholm, som ännu en gång gått i närkamp med sockret, nu med boken “Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar”.

 

De flesta av oss har olika former av restriktioner när det gäller barnens intag av uppenbart sockerstinna produkter, men handen på hjärtat: Vet vi hur mycket socker de får i sig egentligen?

 

Svaret är förmodligen nej. Och ännu sämre koll har vi nog om man även räknar in frukost och mellanmål.

 

  • – Frukostflingor och smaksatt fil och yoghurt är det mycket socker i, särskilt de sorter som marknadsförs till barn, säger Ann Fernholm.

 

För mycket socker i kroppen blir som grus i maskineriet. Rör inte barnet på sig tillräckligt riskerar överskottsenergin att bli till fett i levern. Det ökar risken för rubbade blodfetter, bukfetma och typ två-diabetes – det som tidigare kallades för åldersdiabetes men som nu även drabbar unga. Allt det leder i sin tur till ökad risk för ytterligare sjukdomar längre fram i livet.

 

Godis-juice

 

 

Det luriga med socker är att ju högre dos en människa får, desto högre vill hon ha, och att den som har vant sig vid sötade produkter ofta tycker att osötat inte smakar lika gott. Därför fortsätter vi med den onyttiga frukosten för att vara säkra på att barnen verkligen får i sig något på morgonen. På barnkalasen ger vi fri tillgång till kakor, muf- fins, glass eller tårta för att sedan avsluta med den obligatoriska fiskdammen. För ingen vill ju vara den hemska föräldern som gör barnen besvikna.

 

Att vräka sötsaker över egna och andras barn är inte ansvarsfullt, anser Ann Fernholm, när en femtedel av alla barn i dag – och hälften av alla vuxna – är överviktiga och många lider av problem med magen. Därmed inte sagt att det är slut på sötfrossan. Det finns massor av saker som är söta och goda men där sockermängden ligger på mer rimliga nivåer.

 

– När man tar bort sockret och stoppar i andra grejer i stället får man dessutom mer näring och vitaminer, till skillnad mot socker som bara innehåller energi och inget mer.

 

I vardagen har man mycket att vinna på att få bort onödigt socker från frukost och mellanmål. För den som har en riktigt liten sockerjunkie hemma kan det krävas en diskret nedtrappning. Mellanmåen kan du komma tillrätta med genom enkel planering. Brukar barnet vara hungrigt som en varg efter skolan, håller det inte att gång på gång i desperation köpa en risifrutti eller en kexcholad innan träningen.

 

  • – Ta med nötter eller en banan eller en ordentlig macka med smör och ost, säger Ann Fernhom.

 

Sockerransonering handlar också om att ge bra vanor inför framtiden. Den som har en trådsmal unge som mår toppen och motionerar flera gånger i veckan måste kanske fråga sig hur alltför söta vanor kommer att påverka den dag den lilla blivit stor, tröttnat på fotbollen och dansen och bekvämt parkerat sig i soffan.

Malin Ekmark/TT

—–

Publicerat 2015-01-05 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top