Bockeran, informationsmissar, amortera

 

Dags att sluta med bocken – av Stig Gavlén.

Stig_och_Jorgen_Gavlen

Här skapades bocken på konditori Lido av Stig Gavlén och hans bror Jörgen.

 

INSÄNDARE I GD Torsdag 13 november 2014

Det är i år 48 år sedan jag kom med idén till världens största halmbock. Den var tänkt att dra kunder till Södra Kungsgatan, då Gävles modernaste gata och dessutom E4. Gävles första gatuförening bekostade bocken som kostade 10000 kronor. Den brann vid midnatt på nyårsnatten. Sedan har de flesta bockarna brunnit. Det finns de som tycker att det är bra PR att Gävle omnämns i hela världen på grund av bockbränderna.

 

Men PR som bygger på ett nidingsdåd kan inte i längden vara bra.

 

Jag tycker att det borde vara “färdigbockat”. År 2016 fyller bocken 50 år och då tror jag det vore bra PR för Gävle kommun att avsluta “bockeran”.

 

Så har vi värdet som åklagare Birgitta Forslund ansåg var 239000 kronor år 2001. Vad kostar bocken i dag? Dessa pengar skulle kunna användas till mindre eldfängd PR.

 

Som idégivare till världens största halmbock vill jag föreslå att bockeran avslutas på ett lämpligt sätt år 2016.

 

Så här gick det till när Gävlebocken skapades!

 

Stig Gavlén

—————

Information bara på svenska – ”korkat” när de flesta som bor här talar ett annat språk tycker Michael Mayson.

Publicerat i GD Torsdag 13 november 2014

 

Michael Mayson  Michael Mayson

 

Hyresgästerna i Gävle uppmanas att spara på vattnet vid användning t ex vid duschning och diskning. Tyvärr är informationen skriven bara på svenska. I centrala Andersberg finns många som talar andra språk och därför riskerar olika grupper att missa denna. Hyresgästen Michael Mayson tycker detta är ”-mycket korkat” och vill göra Gavlegårdarna uppmärksammade på detta.

 

Troligen behövs vid akut informationsbehov att man kallar till informationsträffar och tar hjälp av olika invandrarföreningar.

———-

 

Därför måste vi amortera

 

Publicerat i Korthet  I GD Torsdag 13 november 2014

Pengar

 

32 år, Så lång tid föreslår Finansinspektionen att man ska ha på sig att amortera ner sitt bolån till 50 procent.

 

Det borde inte vara någonting att bråka om. I alla fall inte för den som vågar tala klarspråk.

 

Sverige har bland de högsta bostadspriserna i världen i förhållande till inkomsterna. De senaste decenniernas allt dyrare bostäder har gjort att svenska folket är belånade upp till taknocken.

 

Det är en instabil situation och när systemet kanske inte precis kraschar, men likväl får se en tillbakagång, är det låntagare med små marginaler som kommer att åka på de största smällarna. Eller för att vara rakt på sak: Det är inte äldre höginkomsttagare med blygsamma bolån som tvingas sälja villan med förlust om räntorna stiger eller Sverige drabbas av massarbetslöshet. Därför håller inte argument att en amorteringsplikt slår  mot unga och låginkomsttagare. Tvärtom kommer förslaget att hejda prisutvecklingen och tygla överbelåningen, som riskerar att göra människor bankrutt resten av sina liv.

 

Däremot får de skärpta amorteringskraven inte bli alltför stelbenta. Bankerna måste kunna lätta på reglerna under kortare perioder, exempelvis vid en sjukskrivning.

——

 

Publicerat 2014-11-13 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top