Automater måste göras om när nya pengar införs

hakan-sterner

Håkan Sterner befarar att det kommer att ta lång tid innan alla kontantautomater fungerar för de nya pengarna och sker nej till de ogiltiga. Här är några nya myntautomater.    

Foto: Jan Svensson

 

Publ. i Arbetarbladet 29/9 2016

 

Den 3 oktober kommer nya 1-kronor, 2-kronor och 5-kronor. De nya mynten blir mindre och lättare än de nuvarande mynten. Dessutom kommer nya sedlar i valörerna 100 och 500 kronor. Men räkna med att det kommer att bli rejält bökigt under en längre tid när kontantautomater måste göras om.

 

– Bara vi har tiotusentals apparater runt om i Sverige. Jag skulle nog säga att det tar minst ett år innan de flesta apparater fungerar med nya pengar och säger nej till de gamla, säger Håkan Sterner, vd vid familjeföretaget Sterners Specialfabrik AB i Dala-Järna.

 

 

Sterners grundades 1946 av Håkans farfar Erik U Sterner och sedan dess har företaget tillverkat och utvecklat en mängd olika mynt- och betalautomater för olika ändamål. Håkan Sterner har varit med vid ett antal tillfällen när nya pengar lanserats.

 

Varje gång det blir någon förändring så blir det bökigt. Det kan räcka med att ett nytt tryckeri börjar tillverka sedlar för att vi ska behöva uppgradera våra automater. Men det här bytet är väldigt omfattande och ställer till det mycket för våra kunder.

 

Förra året infördes nya sedlar och den 30 juni i år blev de gamla tjugorna, femtiolapparna och tusenlapparna ogiltiga.

 

–     Men jag vet att det finns apparater som fortfarande accepterar exempelvis den gamla 20-kronorssedeln, trots att den inte längre är giltig. Ofta är det en ekonomisk fråga för våra kunder. Riskerar de att förlora mycket pengar på att inte uppgradera sina automater, så brukar de vara tidigt ute.

 

De flesta apparater som Sterners tillverkat kan byggas om eller programmeras om. Men inte alla. Då måste apparaten bytas ut till en ny.

Och för vissa enklare apparater får man välja när under övergångsperioden som den ska acceptera de nya pengarna och säga nej till de gamla.

 

Automaterna behöver anpassas både till de nya pengarna som kommer i oktober men också fungera för de pengar som ska fasas ut fram till den 30 juni 2017. Då ska automaterna kunna säga nej till de pengar som då blir ogiltiga.

 

 

För de flesta apparater som styrs elektroniskt går detta att göra genom en ny programvara. På vissa äldre automater går det inte alls.

 

Och på vissa av de enkla mekaniska automaterna som bara är avsedda för en sorts mynt, exempelvis en 5-krona, måste man välja om automaten ska ta de gamla eller de nya mynten.

 

I dessa fall måste kunden fundera över när man vill gå över till nya mynt. Det brukar ju ta några månader innan de nya mynten finns ute hos vanliga människor i större antal än de gamla.

 

Sterners tillverkar allt från enkla myntapparater till sedelväxlare och kompletta betalsystem för kontokort och appar. Bland annat olika slags biljettautomater och automater till solarier, offentliga toaletter, biltvättar samt campingar.

 

De senaste åren har en automat för spolarvätska blivit en stor affär och finns på över 350 bensinstationer runt om i Sverige.

–     Sverige och Norge är våra stora marknader, men våra apparater finns också i Finland och Baltikum, berättar Sterner.

 

 

Att en ny 2-krona nu införs kan innebära problem, eftersom det i vissa apparater krävs nya myntrännor.

 

–     Men l-kronan och 5-kronan innebär också stora förändringar eftersom de är så mycket lättare och mindre än de nuvarande.

 

När det gäller de rent mekaniska automaterna som Sterner tillverkar gäller det att ha koll på myntens vikt och storlek i form av bredd och tjocklek. Automaterna som har elektronisk kontroll har en inbyggd scanner som läser av mynt och sedlar.

 

Risken för att kunna ”lura” automaten beror på hur avancerat program som det finns i den.

 

–     En enklare myntautomat läser av myntets ledningsförmåga och bygger på vilka legeringar som finns i myntet. Då får man fram ett värde som talar om för maskinen ifall myntet är sant eller falskt.

 

–     En sedelväxlare däremot innehåller ett väldigt avancerat program för att se till så att sedeln är äkta. Programmet stoppar till exempel sedlar som blivit färgade. En sådan automat skulle jag säga är omöjlig att lura.

 

För småköp är enklare myntautomater fortfarande stora. När det gäller större köp blir kortautomaterna och automater som man styr via appar i telefonen allt vanligare.

 

– Det är ju stor skillnad på investering i maskin. En enkel myntautomat kan kosta ett par tusenlappar i inköp och de mest avancerade maskinerna runt 150.OOO.

 

Redan den 3 oktober börjar alltså de nya pengarna att komma ut, men fortfarande finns det många automater runt om i landet som inte är anpassade för de nya slantarna. Ett problem för Sterners har varit att få tag på nya program.

-Vi köper in progravara från underleverantörer från bland annat Japan, USA  och Tyskland. För att de ska kunna tillverka program krävs att de har tillgång till de nya pengarna, och det är en väldigt strikt och bökig process, Därför har inte vi fått vissa progra till oss förränhelt nyligen.

 

Har ni kapacitet att bygga om alla automater som finns därute?

 

  • Om kunderna vill att vi ska bygga om automaterna ute på plats, har vi förstås begränsningar när det handlar om hur fort det kan ske. Men vi hålller på för fullt med den personal vi har. Däremot kan vi skicka nya delar så att kunderna själva kan uppdatera sin automat.

 

Jan Svensson

 

 

FRÅGOR OCH SVAR OM NYA SEDLAR OCH MYNT

 

Varför byts sedlar och mynt ut?

 

Sedlarna får nya säkerhetsdetaljer för att de ska bli svårare att förfalska. Mynten blir mindre, färre, lättare och består av nya metaller som är mer miljövänliga. Syftet är att mynten ska bli lättare att hantera och belasta miljön mindre. Syftet är också att få bort risken för nickelallergi och att mynten ska kosta mindre att producera.

 

Vem har bestämt att vi ska få nya pengar?

 

Riksbanken har fattat beslut om förändringen. Genom en ändring av riksbankslagen har riksdagen godkänt att Riksbanken får ge ut en 200-kronorssedel och en ny 2-krona.

 

Vilka är de nya pengarna?

I oktober 2015 introducerades de nya sedlarna för 20, 50,200 och 1.000 kronor.

 

 

Den 3 oktober 2016 kommer de nya 100- och 500 kronorssedlarna samt de nya 1, 2- och 5-kronorna.

 

Varför införs en 1-krona och en 200-kronorssedel?

 

Många betalningar kommer att kunna göras med en 2-krona i stället för med två 1-kronor och med en 200-kronorssedel i stället för med två 100-kronorssedlar. Det gör att det behövs färre sedlar och mynt i samhället – På så sätt blir hanteringen av kontanter billigare och det blir enklare för allmänheten att betala. Det finns faktiskt ett gammalt 2-kronorsmynt som fortfarande är giltigt som betalningsmedel.

 

Vilka blir ogiltiga efter den 30 juni 2017?

 

Efter den 30 juni 2017 går det inte längre att betala med de nuvarande 100- och 500-kronorssedlarna samt mynten 1,2 och 5 kronor. 10-kronan kommer att vara kvar oförändrad.

Källa: SVERIGES RIKSBANK

 

Gå till Startsidan.

 

Publ av Lisse-Lotte Danielson 2016-09-29

———————

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top