ELHÅ är borta men husen står kvar – av Ulf Kriström

 

Ulf Kriström

Publicerat i GEFLE DAGBLAD FREDAG 19 SEPTEMBER 2008

Ur Åke Nyléns tidningsurklipp

 

 

El-husen-nya

Mössor hattar och pälsvaror såldes här.  Nu finns här ett företagshotell.

FOTO: CARL LARSSON/LÄNSMUSEET

FOTO: ULF KRISTRÖM

 

 

Han började blygsamt, den gode Lars Haglund. År 1872 startade han på Drottning­gatan en butik där han un­der varumärket Elhå sålde mössor, hattar och en del pälsvaror, och det gjorde han rätt i. I Gävle fanns det gott om damer med pengar att spendera, och Haglund hade sinne för mode och tog hem det allra bästa.

 

Affärerna gick så bra att lagret bakom butiken ut­vecklades till en riktig grosshandel av pälsvaror, och dessutom startade han egen tillverkning av mössor. Sportmössor, vegamössor, hattar – allt möjligt i den vägen.

 

Sonen David, som inträd­de som delägare 1894, tog över företaget 1905 och led­de det till sin död 1918. Då trädde hans bröder Sven och Bror in och tog över ledning­en av L. Haglund & Co, som företaget hette nästan från allra första början.

Affärerna gick fortfarande mycket bra, men lokalerna räckte märkligt nog ändå till ända fram till 1935, då bröderna insåg att de måste flytta för att kunna fortsätta expandera.

 

Eftersom Gefle  Orgel­fabrik  just då avvecklades blev deras lokaler lediga. Bröderna Haglund köpte fastigheten och lät bygga ut den med ett nytt stenhus i tre våningar där flinka damer satt i långa rader och sydde Elhåmössor. Dag ut och dag in, år efter år.

 

Se världens nordligaste pianofabrik.

Se Gefle Orgelfabrk, vacker byggnad.

 

Men allt har ett slut, så även framgångssagan L Hag­lund & Co. Konkurrensen ökade, efterfrågan mins­kade – och i slutet av 60-talet avvecklades företaget ef­ter en nästan 100-årig verk­samhet. I dag är det inte så många som minns Elhå-produkterna  längre, men husen står kvar än i dag och tjänar nu som företagshotell för de mest skiftande verksam­heter.

 

Ulf  Kriström

Ulfs-böcker

—————————————

 

L. HAGLUND & Co

GEFLE.

Rörelsen grundades år 1872 av fabrikör Lars Haglund som en detaljaffär i mössor, hattar och pälsvaror, men har under årens lopp utvecklats till ett betydande industriföretag. I en större fabriksbyggnad vid Hantverkaregatan 29—31 driver firman tillverkning av tygmössor såsom sport-, skid- och vegamössor, damhattar av filt- och stråtyger samt felbhattar. Firman driver även engrosrörelse och försäljer förutom lösa skinn och pälsvaror samt modenyheter inom branschen även herrfilthattar.

 

I fabriken äro cirka 150 personer anställda. Försäljningsområdet omfattar huvudsakligast Norrland, mellersta Sverige och Västkusten. Den årliga omsättningen uppgår till över 1 miljon kronor. För firmans olika fabrikat är märketElhå inregistrerat.

 

Elha-foto

I fabriken äro cirka 150 personer anställda. Försäljningsområdet omfattar huvudsakligast Norrland, mellersta Sverige och Västkusten.

Den årliga omsättningen uppgår till över 1 miljon kronor. För firmans olika fabrikat är märket ”Elhå” inregistrerat.

Källa: Beskrivning över Gefle med omnejd 1940, sid 93.

———————————————————

maj 21, 2013

 

Gå till Startsidan.    Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top